Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
kulturne stanice

Објављено:

17/08/2020
Август у новосадским културним станицама – музички пројекти, филм, изложба, књижевно вече
17/08/2020

Прошлу недељу обележили су бројни уметнички догађаји одржани у културним станицама широм Новог Сада, те је тако публика била у прилици да ужива у изложби, музичко – сценском перформансу, концерту, филмовима. И ова недеља биће богата разноврсним културним садржајима, а сви ће бити реализовани у складу са епидемиолошким препорукама и мерама превенције против Ковида-19.

„Покретница” фестивал савременог плеса и перформанса један је од пројеката који је добио средства на Јавном конкурсу „Уметници. Сад!” и почиње 17. августа у Културној станици Свилара. Истог дана ће се у оквиру „Pocket Globe”, музичких путовања која се одржавају у Еђшегу, представити Драгана Кузмановић. У оквиру Француског летњег биоскопа, на платоу Свиларе ће у среду бити приказан филм „Као дечаци” Жилијен Алар. Изложба „Чувари 8+8+8” Снежане Вујовић Николић биће отворена у четвртак у Свилари, док ће публика већ у петак моћи да ужива у промоцији књиге „Бунт деце социјализма” Душана Весића, такође у Културној станици Свилара. Петак и Еђшег резервисани су за „Кликник”, пројекат Младена Каназира, који је добио средства у оквиру Јавног позива локалним уметницима, у склопу пројекта „Уметници. Сад!”.

Публика ће имати прилику да прати уметничке садржаје онлајн, путем Фејсбук странице Културних станица.

 

„Покретница” фестивал савременог плеса и перформанса, од 17. до 22. августа у Свилари

Овај фестивал иницијатива је „Покретница” колектива и укључује уметнице које се баве савременим плесом и музиком у Новом Саду и које се, већ годинама, боре за континуитет и опстанак у постојећим условима. Програм фестивала подразумева извођење плесног перформанса, концептуално музичко вече, плесне радионице, отворену пробу, као и радионицу која се бави бригом о телу. Фестивал траје до 22. августа.

 

Музика света у Еђшегу данас од 21 сат

Сваког понедељка и четвртка од 21 сат, у Културној станици Еђшег одржавају се „Pocket Globe”, музичка путовања, у којима публика може да ужива путем Miksklaud платформе. Ова епизода представља осврт на богату и плодну каријеру Филипа Гласа, који је већ деценијама присутан као музички композитор за филм, опера и симфоније. Гошћа је Драгана Кузмановић, један од оснивача и идејних твораца фестивала „Еуфонија” који има за циљ промовисање хармонике.

 

Изложба „Чувари 8+8+8” у четвртак у Културној станици Свилара

Културна станица Свилара у четвртак, 20. августа, у 19 сати, угостиће Снежану Вујовић Николић и њену изложбу „Чувари 8+8+8”. На изложби ће бити представљени радови под заједничким насловом „Чувари”. Како каже ауторка, ова тема је настала као последица размишљања о постојању и природи сила и енергија које нас воде током живота, стварања и разумевања и откривања света. Чувари као природне силе, као наша духовна богатства и знања, представљени су на овим радовима кроз апстрактне форме, као фантастична бића. Отварање изложбе публика ће моћи да испрати онлајн, путем Фејсбук странице Студентског културног центра. Изложба траје до 27. августа и организована је у складу са превентивним мерама донетим услед епидемиолошке ситуације – у простору Културне станице Свилара моћи ће да борави максимално десет људи, уз поштовање прописане дистанце и обавезно ношење маске.

 

Промоција књиге „Бунт деце социјализма” Душана Весића у петак у Свилари

Књигом „Бунт деце социјализма”, о првој генерацији бендова новог таласа, Душан Весић заокружује трилогију о најважнијим моментима југословенске рок културе. Детаљна прича о овом периоду, неумољива хроника писана карактеристичним Весићевим стилом, који Бранимир Штулић пореди са борхесовским, уз обиље занимљивих и мање познатих података биће представљена у петак, 21. августа, у Културној станици Свилара. Промоцију књиге „Бунт деце социјализма” публике ће моћи да прати онлајн, путем Фејсбук странице Културне станице Свилара.

 

јавни конкурс уметници сад artists now The public call for strengthening local artistic scene

Прошле недеље публика је могла да ужива у музичко-сценском перформансу „Пловидба” у режији Владислава Велковског, који се одиграо у Културној станици Еђшег. Такође, ова културна станица угостила је и Милицу Денковић и њену изложбу „Просторна одисеја: дестинација дистопија”, а у Културној станици Свилара имали смо прилику да слушамо концерт Ирене Јосифоске и Александра Ђермановића. Ови пројекти део су Јавног позива локалним уметницима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!” Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, чији је циљ јачање новосадске културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и јачање публике.

Партнер на пројекту је компанија Меркатор С.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.