Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
cultural stations

Објављено:

06/04/2021
Пролеће у културним станицама широм Новог Сада
06/04/2021

Културне станице, јединствен модел културе у овом делу Европе, један су од најзначајнијих легата пројекта „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“. Измештене из самог центра града, ослањају се на идеју о децентрализацији културе и базирају се на партиципацији грађана и отворености ка ствараоцима у области културе.

Упркос пандемији, током 2020. године у осам културних станица реализовано је више од 300 уметничких и културних догађаја, а у прва три месеца 2021. године, успешно је реализовано чак 50 догађаја, онлајн и уживо уз присуство публике, уз поштовање свих мера.

И овог пролећа културне станице најављују бројне догађаје.

Културне станица Свилара

 

Изложбе, фестивали, радионице и музика у Културној станици Свилара

Културна станица Свилара је нови омиљени простор уметничке сцене Новог Сада. Само у априлу посетиоце очекују изванредни програми:

У мају месецу Културна станица Свилара представиће:

  • Sino-Serbian Youth Photography Exhibition and Chinese Documentary Film Week
  • Шести интернационални фестивал хармонике и камерне музике „Еуфонија“
  • Реситал „Флаута и клавир“ концертног дуа Петра Поповића и Александра Ђермановића

* Организатор задржава право измене термина и формата програма у складу са епидемиолошком ситуацијом и актуелним мерама. Актуелне информације о програмима доступне су на сајту Културних станица.

Културне станице Еђшег

 

Радионице и опера за децу у Културној станици Еђшег

Културна станица Еђшег и овог пролећа представиће садржајан програм за најмлађе Новосађане. Сваког понедељка од 18 сати биће одржане радионице „Са лутком кроз наслеђе“, на којима полазници имају прилике да се упознају са историјом луткарства, израдом, техником, материјалима и трендовима некад и сад. Средом од 18 часова се настављају Ликовно-едукативне радионице, где ће заинтересованима бити представљене ликовне технике и правила ликовног обликовања. Субота од 12 сати је резервисана за Радионице типографије, где се уче основе калиграфије, илустрације и дизајна. Све радионице су бесплатне, а неопходно је послати пријаву на мејл адресу: radioniceudvorcu@gmail.com.

Културне станице ОПЕНС

 

Културна станица ОПЕНС добар пример савремене архитектуре у Војводини

Културна станица ОПЕНС представљена је као добар пример савремене архитектуре у Војводини на гостујућој изложби у Љубљани, која је део велике традиционалне бијеналне изложбе Друштва архитеката Љубљане под називом „Архитектура инвентура 2018–2020“. Културна станица ОПЕНС нашла се међу седам истакнутих архитектонских примера из Војводине, реализованих у последње две године, а избор је, на позив Друштва архитеката Љубљане, начинио словеначко-српски архитекта и селектор, Андреј Стреховец, члан управног одбора Друштва архитеката Новог Сада (ДаНС).

Културне станице су нова средишта културе у Новом Саду – нови простори у којима стварамо нове програме. Аутентичне и приступачне, културне станице доносе културно-уметничке садржаје свуда и до свих.

Све догађаје у културним станицама широм Новог Сада планиране овог пролећа можете пронаћи на званичном сајту: kulturnestanice.rs.

За аутентичне новосадске просторе, процесе, програме и људе, посетите сајт visitns.rs.

 

Фото: Јелена Ивановић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.