Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/10/2020
Српски сликар светског гласа у Свилари, Бетовен у Еђшегу – Новосадске културне станице испраћају октобар
26/10/2020

Дела првог српског уметника који је добио престижну сликарску награду Француске академије, својеврсни осврт на 250 година од рођења великог Бетовена, ангажовани театар који поставља вечито питање – остати или отићи, едукативне радионице за децу и омладину – последња недеља октобра у културним станицама показује да, упркос пандемији, Нови Сад наставља да културу живи и ствара.

 

Изложба једног од најбољих младих српских сликара у Свилари

Културна станица Свилара ове недеље понудиће посетиоцима још увек необјављена дела једног од најуспешнијих младих српских сликара, Владимира Лалића, у оквиру изложбе „Voir à travers moi -You see through me”. Први српски уметник који је добио престижну сликарску награду Француске академије, Prix Paul-Louis Weiller, представиће се новосадској публици 28. октобра у 18 сати, када ће бити отворена изложба која обухвата серију његових радова на плексигласу.

Након многобројних изложби у Паризу, Њујорку, Сингапуру, Трсту и Београду, у Новом Саду биће представљени радови који су резултат експериментисања са новим медијумима и материјалима, али и са већ препознатљивим цртачким рукописом. Посебан нови сегмент у његовом стваралаштву сачињавају и звучно-визуелне инсталације, објекти са лед-расветом и имплементираним звучницима, који чине ову изложбу и интерактивном. Изложба ће бити отворена до 10. новембра, у оквиру сарадње Француског института у Новом Саду и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Крај недеље у Културној станици Свилара доноси представу „Maradok Maradni – Остајем остати” која покреће питање миграција и одласка из родног краја. Пројекат иза ког стоји новосадска глумица Емина Елор, обухвата некласичну позоришну представу, савремено стваралаштво и ангажовани театар и поред поезије, укључује документарне текстове, као и сценски покрет и музику. Представа ће бити изведена 30. октобра у 19 сати, а због епидемиолошке ситуације, преносиће се и онлајн на Фејсбук страници Културне станице Свилара.

Већ вечерас, у Свилари, посетиоци ће од 19 сати имати прилике да уживају у Прегледу аустријског кратког филма, пројекту Аустријске филмске академије и Министарства спољних послова Аустрије, а као и сваког четвртка и овог, 29. октобра, настављају се радионице Атељеа 61 „Ткам и маштам” од 10 часова.

Лудвиг, његова Жанет и оперске арије у Еђшегу

У години у којој се обележава два и по века од рођења великог композитора Лудвига ван Бетовена, Културна станица Еђшег, пружиће Новосађанима несвакидашњи концертни доживљај „Лудвиг и Жанет” 27. октобра, у 19 сати и 30 минута. Публика ће имати прилике да ужива у музици једног од највећих генија, али на нешто другачији, иновативан начин. Наиме, сопранисткиња Љиљана Лишковић, која је и покренула читав пројекат и пијанисткиња Александра Ракић преузеће улоге славног композитора и његове највеће љубави, Јохане Жанет ван Хорват и изводити најрепрезентативније концертне и оперске арије за сопран. Осим тога, концерт ће обухватити и говорне инсерте којима ће бити представљени сегменти композиторовог живота, а које ће говорити глумац Аца Лазин.

И ове недеље, Културна станица Еђшег отвара своја врата за децу и омладину, у оквиру свог редовног програма. Као и сваког понедељка, тако ће и вечерас, од 18 сати, бити одржана радионица „Са лутком кроз наслеђе”, током које ће се полазници упознати са историјом луткарства и техникама израде лутака данас.

Затим, од 19 сати и 30 минута радионица „Типографије” пружиће полазницима прилику да науче основе калиграфије, илустрације и дизајна кроз детаљно упознавање са Антићевом књижевношћу и поезијом.

Среда је резервисана за Ликовно-едукативне радионице за децу, па ће тако 28. октобра, од 18 сати, најмлађи имати прилике да се упознају са ликовном техником и правилима ликовног обликовања. Све радионице су бесплатне, а пријаве су могуће путем мејл адресе: radioniceudvorcu@gmail.com.

Културна станица Млин ове недеље припрема представу „Тинејџ лимунадица”, која ће бити одиграна 29. октобра, у 19 сати и 30 минута. Због ограниченог броја места и епидемиошлоких мера, неопходне су пријаве на мејл адресу: office@nsdkc.rs.

У оквиру редовног програма у Културној станици Руменка, публика ће 31. октобра од 20 часова, моћи да ужива у пројекцији легендарног филма „Балкан експрес”.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број људи у затвореном простору. Oрганизатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.