Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/06/2022
Културом дијалога до Европе мира
20/06/2022

Различити уметнички и трибински програми покренуће дијалог домаћих и европских мислилаца о потрази за Европом мира од 23. до 27. јуна у Креативном дистрикту, који ће током ових пет дана постати својеврсни Дистрикт мира.

Кроз различите ставове, виђења и сучељавања, професори, научници и интелектуалци отвориће питања која се тичу искуства живота у конфликтним и постконфликтним европским зонама, борбе за права жена у различитим облицима патријархата, односа друштвених институција и медија према питању жртава и политикама помирења, али и бројних других великих тема.

Овај програм се реализује у оквиру програмског лука „Тврђава мира” који се бави промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и његових последица, трагајући за културом мира, промовишући интеркултурални дијалог и помирење и који ће до 17. јула угостити више од 1500 уметника кроз готово 150 програма.

 

Отуда и повод да неки од најрелевантнијих реторичара у Европи, као што је политички економиста David Adler, познати европски политички активиста Срећко Хорват, психолошкиња и вишенаграђивана професорка са Универзитета у Тел Авиву др Nurit Shnabel, академик на Универзитету Келе – Masi Noor, књижевница и политиколошкиња из Беча Judith Götz, бранитељица људских права из Будимпеште Agnes Daróczi, научник и професор социологије на Универзитетском колеџу у Даблину, Синиша Малешевић дођу у Нови Сад, Европску престоницу културе.

Креативни дистрикт у некадашњој индустријској зони града биће простор за неке од великих изложби у оквиру „Тврђаве мира”. На платоу Креативног дистрикта, тик уз шеталиште Сунчаног кеја, од 23. јуна биће постављен „Медијски лавиринт” из ког је излаз лак уколико дајете тачне одговоре, а који се крију у изложбеном делу. Истог дана, на питање како су неевропски уметници и активисти доживели идеју Европе и Европске уније, одговориће изложба „Замишљене границе” на Субином платоу у Лиманском парку. Дуж Београдског кеја, Кеја жртава рације и Сунчаног кеја публику ће, од 26. јуна, кроз девет пунктова водити неки од најзначајнијих државника, мислилаца и уметника прошлог века, у оквиру мултимедијалне изложбе „У потрази за Европом”.

Током пет дана разговора о помирењу, будућности Европе и другим актуелним друштвеним и политичким питањима, наступиће четири оригинална и провокативна бенда, који својим активистичким приступом обрађују актуелне социјалне и политичке теме. Први концерт, 23. јуна, резервисан је за састав специфичних, критички настројених текстова бенда TBF. Музика која пева о љубави, али која је и снажно друштвено ангажована, у Дистрикту мира чуће се 24. јуна јер долази сарајевски бенд Helem Nejse, док ће босанскохерцеговачка група Zoster кроз своју музику пуну порука толеранције, мира и љубави одржати свој концерт у суботу 25. јуна. Сва три концерта почеће у 22.30 часова. У понедељак 27. јуна наступиће култни новосадски састав Обојени програм, у 22 часа.

Улаз на догађаје у Креативном дистрикту је слободан.

Детаљан програм, програмску књигу, сатнице и све информације у вези са догађајима можете пронаћи на нашем сајту.

distrikt mira mapa

Фото: НСЕПК, М. Пудић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.