Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

20/06/2022
Kulturom dijaloga do Evrope mira
20/06/2022

Različiti umetnički i tribinski programi pokrenuće dijalog domaćih i evropskih mislilaca o potrazi za Evropom mira od 23. do 27. juna u Kreativnom distriktu, koji će tokom ovih pet dana postati svojevrsni Distrikt mira.

Kroz različite stavove, viđenja i sučeljavanja, profesori, naučnici i intelektualci otvoriće pitanja koja se tiču iskustva života u konfliktnim i postkonfliktnim evropskim zonama, borbe za prava žena u različitim oblicima patrijarhata, odnosa društvenih institucija i medija prema pitanju žrtava i politikama pomirenja, ali i brojnih drugih velikih tema.

Ovaj program se realizuje u okviru programskog luka „Tvrđava mira” koji se bavi promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njegovih posledica, tragajući za kulturom mira, promovišući interkulturalni dijalog i pomirenje i koji će do 17. jula ugostiti više od 1500 umetnika kroz gotovo 150 programa.

Otuda i povod da neki od najrelevantnijih retoričara u Evropi, kao što je politički ekonomista David Adler, poznati evropski politički aktivista Srećko Horvat, psihološkinja i višenagrađivana profesorka sa Univerziteta u Tel Avivu, dr Nurit Shnabel, akademik na Univerzitetu Keele – Masi Noor, književnica i politikološkinja iz Beča Judith Götz, braniteljica ljudskih prava iz Budimpešte Agnes Daróczi, naučnik i profesor sociologije na Univerzitetskom koledžu u Dablinu, Siniša Malešević dođu u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture.

Kreativni distrikt u nekadašnjoj industrijskoj zoni grada biće prostor za neke od velikih izložbi u okviru „Tvrđave mira”. Na platou Kreativnog distrikta, tik uz šetalište Sunčanog keja, od 23. juna biće postavljen „Medijski lavirint” iz kog je izlaz lak ukoliko dajete tačne odgovore, a koji se kriju u izložbenom delu. Istog dana, na pitanje kako su neevropski umetnici i aktivisti doživeli ideju Evrope i Evropske unije, odgovoriće izložba „Zamišljene granice” na Subinom platou u Limanskom parku. Duž Beogradskog keja, Keja žrtava racije i Sunčanog keja publiku će, od 26. juna, kroz devet punktova voditi neki od najznačajnijih državnika, mislilaca i umetnika prošlog veka, u okviru multimedijalne izložbe „U potrazi za Evropom”.

Tokom pet dana razgovora o pomirenju, budućnosti Evrope i drugim aktuelnim društvenim i političkim pitanjima, nastupiće četiri originalna i provokativna benda, koji svojim aktivističkim pristupom obrađuju aktuelne socijalne i političke teme. Prvi koncert, 23. juna, rezervisan je za sastav specifičnih, kritički nastrojenih tekstova benda TBF. Muzika koja peva o ljubavi, ali koja je i snažno društveno angažovana, u Distriktu mira čuće se 24. juna jer dolazi sarajevski bend Helem Nejse, dok će bosanskohercegovačka grupa Zoster kroz svoju muziku punu poruka tolerancije, mira i ljubavi održati svoj koncert u subotu 25. juna. Sva tri koncerta počeće u 22.30 časova. U ponedeljak 27. juna nastupiće kultni novosadski sastav Obojeni program, u 22 časa.

Ulaz na događaje u Kreativnom distriktu je slobodan.

Detaljan program, programsku knjigu, satnice i sve informacije u vezi sa događajima možete pronaći na našem sajtu.

distrikt mira mapa

Foto: NSEPK, M. Pudić

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.