Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
лана зорјан lana zorjan

Објављено:

23/12/2020
Дочек 7529: Таленат Лане Зорјан у простору прве културне станице у Новом Саду
23/12/2020

У оквиру Дочека 7529. који ће 13. јануара у онлајн формату на платформи Visit Novi Sad представити нове просторе за културу биће и прва културна станица отворена у Новом Саду – Културна станица Еђшег, у којој ће наступити млада виолинисткиња Лана Зорјан.

Она ће у простору некадашње стрељане, транформисане у културну станицу која је за две године заузела значајно место на културној мапи града, извести четири композиције уз клавирску пратњу Милене Буче, у чему ће публика уживати онлајн 13. јануара.

„Другачији је осећај када свирате без публике, ја сам скоро годину дана наступала управо тако и публика ми заиста недостаје, њихова реакција. Ипак, овако ће нас свакако видети већи број људи, с обзиром на то да нисмо ограничени капацитетом простора, већ свако може да нам се придружи онлајн“, рекла је Лана Зорјан.

Лана је виолину у руке узела први пут са четири године и од онда ређа само успехе и награде, којих је данас и више од 40. Ученица новосадске музичке школе „Исидор Бајић“, недавно је била и представница Србије на интернационалном такмичењу „Виртуози В4+ – Свирамо истим језиком” у Будимпешти, где је добила специјалну награду.

„Мени је ово било предивно искуство. Добила сам посебну награду, која је подразумевала и виолину са потписима Пласида Доминга и Томаса Кочака, што мени много значи. Оно што ће ми највише остати у сећању су другари које сам упознала, сви смо се дружили, наравно са дистанцом, па смо морали да склапамо по четири, пет столова, али то нам није сметало. По цео дан смо били заједно, радећи у студију или дружећи се, спуштајући једни другима трему“, прича Лана.

Јединствени Дочек у Новом Саду који спаја две Нове године, два календара и два рачунања времена, 31. децембра и 13. јануара, први пут ће бити реализован у онлајн формату, отварајући нове просторе за културу како би Српска Атина спремно дочекала титулу Европске престонице културе. Четврти Дочек, представиће светског виртуоза, интернационално награђиване извођаче, али и младе наде најразличитијих музичких жанрова – класичне, традиционалне и електронске музике, џеза, инди-рока, репа…

 

Фото: Урош Дожић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.