Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
дочек 7529 doček

Објављено:

12/01/2021
Дочек 7529: Десет сати програма за новогодишњу ноћ 13. јануара
12/01/2021

Више од десет сати онлајн програма музичке, визуелне и извођачке уметности из 14 новосадских простора за културу, међу којима су прва Градска концертна дворана, Фабрика, Складиште, Биро и Челичана на Великом Лиману, Новосадско позориште и мрежа културних станица, и уз учешће готово 100 уметника, биће представљени публици 13. јануара у оквиру програмског лука пројекта Нови Сад – Европска престоница културе, Дочек 7529.

Програм ће бити доступан путем платформе visitns.rs, те путем одабраних телевизијских канала, и представиће широку лепезу извођача: од Стефана Миленковића са камерним оркестром Камерата Академика, преко рок икона, Електричног оргазма, и нових инди хероја, бенда „Буч Кесиди“, све до аутентичних извођача новосадске уметничке сцене, као што су Агота Виткаи Кучера, Лана Зорјан и бројни други.

Аутентичне две „Зиме“, Пјацолина и Вивалдијева, Синдингова „Свита“ у барокном стилу, која се ретко чује и изводи, „Боемска рапсодија“ култног састава Квин, Гершвинова „Три прелида”, сегмент балета „Крцко Орашчић“ – „Pas de Deux“, као и „Полонеза“ Хенрика Вијењавског, у фантастичној изведби Стефана Миленковића и Камерате aкадамике, нумере су које ће бити емитоване из прве новосадске Градске концертне дворане, чиме ће бити означен њен почетак рада.

Миленковићу ће се у две нумере придружити и Васил Хаџиманов, са песмама „Преко брда, преко брега“ и „The Christmas song“. Овај концерт публика ће моћи да погледа од 20 сати на платформи visitns.rs, као и на Другом програму Радио – телевизије Србије.

дочек 7529

„Када сам кренуо да размишљам о репертоару, имао сам у виду да је Нова година, и да програм треба да буде свечан, али и забаван. Шта је оно што би ми привукло пажњу, да сам код куће и да слушам концерт? Исто тако, морао сам да размишљам о концепту старог и новог – нова Градска концертна дворана, у граду са тако богатом културном историјом. Тако се наметнуо еклектичан програм. Чак два аранжмана су направљена само за ову прилику, тако да мислим да је спој оваквог програма, Камерате и Васила, феноменалан“, каже виолиниста Стефан Миленковић.

Васил Хаџиманов рекао је да се изузетно обрадовао када га је Стефан Миленковић позвао да гостује на новогодишњем концерту, те да се нада да ће публика волети изведбу „The Christmas song“ и „Преко брда, преко брега“.

„Стефан се досетио да бих ја био добар додатак целој овој причи, и хвала му на томе. С обзиром на то да је ипак повод Нова година и празнично расположење, мислим да су ове две песме биле одличан избор. Једна наша, а друга страна, свакако су обе класици, а направили смо и фине и другачије аранжмане за ову прилику”, додаје Хаџиманов.

Програм Дочека 7529, почеће у 15.30 опером за децу „Снежана“ удружења уметника „Високо Ц“, а већ од 16 сати публика ће слушати „Chamber“ ансамбл. Концерт хора „Свети Стефан Дечански“ и гудачког оркестра „Орфелин“ уз солисткињу Радославу Воргић Журжован, почеће у 16.40, а одмах после, у 17.35 публика ће уживати у концерту „Бетовену у част“, на ком ће наступити сопранисткиња Агота Виткаи Кучера и пијанисткиња Јелена Симоновић Ковачевић.

У 18.55 сати, представиће се млада виолинисткиња Лана Зорјан, а након ње, у 20 сати почеће концерт Стефана Миленковића, оркестра Камерата академика и Васила Хаџиманова. Љубитељи џеза, од 21.10 сати, пратиће програм бенда „Џезва & Џезвица“, док ће наступ репера Surreal-а почети у 22.20 сата.

Електрични оргазам наступиће од 23.10 сати, а у Нову годину по јулијанском календару увешће нас Буч Кесиди. Сат након поноћи резервисан је за Марка Веселиновића ака Kick Kong. Дочек 7529. увеличаће и новосадска кореографкиња Сташа Кукић, која ће наступити са балетским играчем Иваном Салонским. Гледаоци Новосадске телевизије такође ће моћи да уживају у делу програма Дочека 13. јануара од 15.30 часова.

Нови Сад ће током једне вечери угостити значајна имена разноликих музичких праваца и познате домаће уметнике, те ће тако класична и духовна музика, рок, џез, реп, хип хоп, употпунити прославу четвртог Дочека у граду и оправдати епитет јединственог концепта по ком је Нови Сад препознатљив.

Детаљне информације програма и сатнице, можете погледати на платформи visitns.rs.

 

Фото: Јелена Ивановић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.