Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
буч кесиди buč kesidi

Објављено:

05/01/2021
Буч Кесиди: Потребно нам је више пројеката попут Дочека
05/01/2021

„Онлајн Дочек је страва идеја, пуно жанрова је обухваћено, Електрични оргазам, Surreal који је веома активан у хип хопу, неки нови звук који ми доносимо, ту је и Васил, заиста нешто што бисмо волели да слушамо и уживо“, сагласни су момци Лука Рацић и Зоран Зарубица из бенда Буч Кесиди, које ће публика имати прилику да види и чује у оквиру онлајн Дочека 7529. на платформи visitns.rs.

буч кесиди

„Мислим да нам је потребно више оваквих пројеката, јер имам утисак да се свуда у свету овакве ствари раде, само је код нас то мало слабије, али ево Нови Сад је први који је кренуо у том неком јачем продукцијском смеру“, каже Зоран.

У оквиру наступа инди поп дуа уметнички ће бити представљен концепт и идеја простора будуће Челичане на Великом Лиману, која ће бити део центра савременог стваралаштва у Новом Саду. Када је реч о будућој Европској престоници културе, момци истичу град као један од омиљених за наступе.

„Концерти у Новом Саду су нам увек били страва. Увек је било пуно људи, који су нас пријатно дочекали. Можда има и везе са тим што Нови Сад јесте центар, али није Београд и није жариште свега, некако је све мало мирније и алтернативније, зато је и забавније“, причају Лука и Зоран.

Иако постоје од 2013. године, до шире публике стигли су еуфорично 2019. када је изашао њихов други студијски албум „Еуфорија“ који се исте године нашао на листи најбољих албума, а почетком прошле године номинован је за престижну награду IMPALA независни европски албум године.

„Највише нас је изненадила брза реакција људи на тај албум. Чим је изашао некако су сви одреаговали. И критике и реакције су све биле буквално у првих недељу дана. Чини ми се да је некако универзално прихваћен и публика је одмах певала песме на концертима. Како је изашао албум некако се одмах све десило“, коментарише Лука њихов до сада најуспешнији албум, са ког се као најпознатија истакла песма „Нема љубави у клубу“, која је освојила и MAC награду за алтернативну поп песму године.

Јединствени Дочек у Новом Саду који спаја две Нове године, два календара и два рачунања времена, 31. децембра и 13. јануара, први пут ће бити реализован у онлајн формату, отварајући нове просторе за културу како би Српска Атина спремно дочекала титулу Европске престонице културе.

Поред бенда Буч Кесиди, 13. јануара наступиће познати виолиниста Стефан Миленковић са Василом Хаџимановим и камерним оркестром Камерата академика, Електрични оргазам, репер Surreal, бенд Џезва & Џезвица, млада виолинисткиња Лана Зорјан, Новосадски дувачки квинтет, сопран Агота Виткаи Кучера са пијанисткињом Јеленом Симоновић Ковачевић, хор Свети Стефан Дечански са гудачким оркестром Орфелин, док ће најмлађи уживати у Опери за децу Удружења уметника „Високо Ц”.

Детаљне информације програма можете погледати на платформи visitns.rs.

 

Фото: Софија, Модошанов, Ивана Тешић, Ведрана Вукојевић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.