Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
električni orgazam

Објављено:

09/01/2021
Електрични оргазам на Дочеку 7529: Прослава 41 године рада 13. јануара
09/01/2021

Од бенда оформљеног за само једну свирку до 41 године рада. Један од најдуговечнијих рок састава на овим просторима, Електрични оргазам, прославиће свој јубилеј у оквиру онлајн Дочека 7529, на платформи visitns.rs, 13. јануара. Основани баш тог датума, 1980. године у кафани „Морнар“ данас иза себе имају скоро 20 албума и безброј концерата. Једни од зачетника новог таласа на простору бивше Југославије и извођача на чувеном албуму „Пакет аранжман“, каријеру су започели са бендом Хипнотисано пиле, чији су чланови сами себи били предгрупа као Електрични оргазам на свирци у београдском СКЦ. Тај наступ јасно је показао ком саставу предстоји светла будућност.

О импресивној каријери култне музичке групе и предстојећем концерту у Новом Саду у оквиру Дочека 7529. разговарали смо са фронтменом и оснивачем Електричном оргазма Срђаном Гојковићем Гилетом

Ове године, тачно 13. јануара прослављате 41 годину рада. Сада када се осврнете шта вам је најјачи утисак и постоји ли нешто што бисте можда другачије урадили?

Не бих ништа мењао, све је било онако како и треба да буде, а највећи утисак је то да смо ми у ствари још увек ту после 41 године. Нико то није планирао. Ми смо, кад је бенд настао, заправо мислили да ће то бити само за једну свирку, нисмо имали у старту неку велику амбицију, али ево сада када човек погледа у ретровизор и види да је прошла 41 година то изгледа онако као нека озбиљна километража, што и јесте била. Било је ту и успона и падова и лепих и тужних догађаја, то је један читав живот. У оквиру људског века, да толико свирате у истом рокенрол бенду, на овим нашим територијама, не знам ни ја сам како смо то успели, али изгледа да јесмо.

Који наступ бисте можда највише истакли за ове четири деценије?

Било је доста добрих концерата у свим фазама и на самом почетку и до скоро. Али ја увек на то питање одговорим да је концерт са The Rolling Stones у Београду 2007. године било као неко остварење дечијег сна, јер ми смо као клинци одрасли на Стонсима, нарочито смо Банана, Љубе и ја велики фанови.

Део сте овогодишњег онлајн Дочека, све је у току прошле године прешло на онлајн платформе, како ви видите ту идеју?

Па искрено не може ништа да замени директан контакт са публиком. Ми ово радимо први пут и то је увек изазов и занимљиво је када радиш нешто што никада ниси за 40 година, тако да је са једне стране и забавно. Ми смо свакако жељни свирке, јер смо прошле године, из познатих разлога, успели само два концерта да одржимо, што је незапамћено у нашој каријери. Надам се да ће се ситуација са вирусом ускоро смирити и да ћемо што пре моћи да свирамо у директном контакту са људима.

Како гледате на Нови Сад и новосадску публику? Сигурно да постоји разлика данас у односу на публику са почетка ваше каријере током осамдесетих година?

То можемо да кажемо за сваки град и Београд и Загреб, сви су се мењали, мада смо ми одувек имали тај неки посебан однос према Новом Саду и увек смо волели да свирамо и супер су нам били концерти пред новосадском публиком. Доста албума смо снимали током деведесетих, тако да све најбоље о Новом Саду.

Како га видите као Европску престоницу културе што ће бити 2022. године?

Мислим да је Нови Сад то апсолутно заслужио и да је то једна средина са јако дугачком традицијом културе и да је то свакако једно велико признање и за Нови Сад и за Србију.

Јединствени Дочек у Новом Саду који спаја две Нове године, два календара и два рачунања времена, 31. децембра и 13. јануара, први пут ће бити реализован у онлајн формату, отварајући нове просторе за културу како би Српска Атина спремно дочекала титулу Европске престонице културе.

Поред Електричног оргазма, 13. јануара наступиће познати виолиниста Стефан Миленковић са Василом Хаџимановим и камерним оркестром Камерата академика, бенд Буч Кесиди, репер Surreal, бенд Џезва & Џезвица, млада виолинисткиња Лана Зорјан, Новосадски дувачки квинтет, сопран Агота Виткаи Кучера са пијанисткињом Јеленом Симоновић Ковачевић, хор Свети Стефан Дечански са гудачким оркестром Орфелин, док ће најмлађи уживати у Опери за децу Удружења уметника „Високо Ц”.

Детаљне информације програма можете погледати на платформи visitns.rs.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.