Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
опера за децу Снежана

Објављено:

08/01/2021
Опера за децу „Снежана“ на Дочеку 13. јануара
08/01/2021

Традиционално, у оквиру Дочека, и деца ће имати прилику да прославе своју Нову годину. У среду 13. јануара најмлађи могу онлајн да погледају оперу за децу „Снежана“, коју ће извести уметници Удружења „Високо Ц“, путем нове платформе visitns.rs.

опера за децу Снежана

Опера ће бири емитована и на каналу Новосадска ТВ, у термину од 15.30 сати.

Снежана, симбол лепоте и доброте, описана је и представљена у тридесет минута прелепе музике, композитора Петра Кочића. Ово је једна од првих опера урађених за децу.

У опери су сликовито и разиграно урађене сцене ове познате приче од момента кад је Снежана, остављена у шуми, када је наишла на кућицу патуљака, па све до уласка принца који спасавањем Снежане, доводи причу до срећног завршетка. Садржи широке фразе, распевану мелодијску линију и неодољиво подсећа на сегмент неке Пучинијеве или Вердијеве опере.

Уметници удружења „Високо Ц“ први пут су извели „Снежану“ у Новом Саду 2016. године, а сада, након четири године, деца ће имати прилику да премијерно погледају нову „Снежану“ са новим декором, костимима и протагонистима.

Новосађани већ четврти пут за редом обележавају Дочек кроз концепт два календара, два рачунања времена, 31. и 13. јануара. Европска престоница културе ове године определила се за алтернативни – онлајн формат програма, па ће тако поред Удружења „Високо Ц“ и Опере за децу „Снежана“ 13. јануара, наступити виолиниста Стефан Миленковић, Васил Хаџиманов, Камерата академика, Електрични оргазам, Буч Кесиди, бенд Џезва & Џезвица, млада виолинисткиња Лана Зорјан, Chamber ансамбл, сопран Агота Виткаи Кучера са пијанисткињом Јеленом Симоновић Ковачевић.

Њима ће се придружити и српски репер Филип Арсенијевић, који ће за ову прилику наступити у иновативном аранжману „Surreal & Beyond”, потом хор Свети Стефан Дечански са гудачким оркестром Орфелин, као и Марко Веселиновић ака Kick Kong.

Детаљне информације програма можете погледати на платформи visitns.rs.

 

Фото: Удружење Високо Ц

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.