Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/09/2022
Легати архитектуре током прве недеље Калеидоскопа културе
05/09/2022

Након највеће смотре уметничке продукције у овом делу Европе, у виду четвородневног отварања, Калеидоскоп културе у првој недељи ставља фокус на архитектуру и најзначајније инфраструктурне пројекте Европске престонице културе и то у новосадском Дистрикту, као једном од примера нових архитектонских пракси заштите старог и креирања новог културног наслеђа.

Уз релевантне стручњаке и стручњакиње, све до 9. септембра, у оквиру недеље архитектуре Калеидоскопа културе биће представљена методологија на којој су се заснивали процеси инфраструктурних пројеката Европске престонице културе. Реч је о заштити, обнови, развоју и аутентичности, као новим праксама у области архитектуре, које би могле да се примењују и након године титуле.

Главни програм, тродневна конференција „Легати архитектуре”, од 6. до 8. септембра у Дистрикту (објекат Радионица) бавиће се темом пет средишта културе у Новом Саду, наслеђа формираног током четири века уназад. У оквиру Европске престонице културе обновљена су средишта која датирају из 17. века – Подграђе Петроварадинске тврђаве, 18. века – Алмашки крај, најстарији део града који је заштићен као историјско-амбијентална целина, потом 19. века – сам центар града и Позоришни трг на ком је смештен најстарији српски театар, 20. века – Дистрикт који баштини стогодишње индустријско наслеђе, сада претворен у центар савременог стваралаштва, док је 21. век у Новом Саду обележен мрежом културних станица, као новим средиштем културе и новим културним моделом у овом делу Европе.

Жорди Пардо, менаџер културних пројеката, специјалиста за урбане интервенције и пројекте управљања наслеђем, иначе и независни експерт Европске комисије за оцену и избор Европских престоница културе, каже да је „титула Европске престонице културе одлична прилика за унапређење, развој и иновирање приступа и улоге културе у пројекту урбаног града, обезбеђујући боље позиционирање у Европи и чвршће односе са другим европским градовима”. „Мислим да је ‘Фондација Нови Сад – Европска престоница културе’ урадила добар посао, пратећи елементе и стратешке акције првобитно планиране у апликационој књизи, полазећи од концепта и лајтмотива обнове мостова, до опоравка и ревитализације индустријског наслеђа као простора културе и стваралаштва, у стратегији унапређења јавног простора и неоспорног наслеђа”, истакао је Пардо пред конференцију „Легати архитектуре”.

На конференцији ће, кроз шест панела, уз Парда бити више од 10 европских и домаћих стручњака и стручњакиња из различитих области обнове, заштите и развоја архитектонског културног наслеђа, као што је архитекта и представник Ријеке као Европске престонице културе за 2020. годину, Идис Турато, представник Фаро мреже др Ангел Портолес, представница Friche la Belle de Mai из Марсеја, која је у Француској радила на адаптацији простора сличног Дистрикту, Eva Riccio, директор Завода за заштиту споменика Синиша Јокић, професорка Департмана за архитектуру Факултета техничких наука Драгана Константиновић, директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев, председник друштва Алмашани Маријан Мајин и други.

Поред конференције „Легати архитектуре”, публика ће моћи да се упозна и са пројектом Collab/Commons” који се бави модернистичким наслеђем у Ријеци, Скопљу и Новом Саду. Своје праксе представиће неки од водећих аутора са простора бивше Југославије, који делују на пољима сценског дизајна, а међу којима су дизајнер и сценограф Свен Јонке, архитекта Миодраг Куч и други, као и на изложбама постављеним у Дистрикту током отварања Калеидоскопа културе.

Калеидоскоп културе трајаће до 7. октобра и биће подељен на пет недеља, током којих ће се смењивати пет врста уметности. Након недеље архитектуре, следи недеља извођачке уметности, затим недеља књижевности, потом недеља визуелне и, на крају, недеља примењене уметности.

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банкаIDEAДДОР осигурањеА1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Јелена Ивановић, Филип Петронијевић, Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.