Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

05/09/2022
Legati arhitekture tokom prve nedelje Kaleidoskopa kulture
05/09/2022

Nakon najveće smotre umetničke produkcije u ovom delu Evrope, u vidu četvorodnevnog otvaranja, Kaleidoskop kulture u prvoj nedelji stavlja fokus na arhitekturu i najznačajnije infrastrukturne projekte Evropske prestonice kulture i to u novosadskom Distriktu, kao jednom od primera novih arhitektonskih praksi zaštite starog i kreiranja novog kulturnog nasleđa.

Uz relevantne stručnjake i stručnjakinje, sve do 9. septembra, u okviru nedelje arhitekture Kaleidoskopa kulture biće predstavljena metodologija na kojoj su se zasnivali procesi infrastrukturnih projekata Evropske prestonice kulture. Reč je o zaštiti, obnovi, razvoju i autentičnosti, kao novim praksama u oblasti arhitekture, koje bi mogle da se primenjuju i nakon godine titule.

Glavni program, trodnevna konferencija „Legati arhitekture”, od 6. do 8. septembra u Distriktu (objekat Radionica) baviće se temom pet središta kulture u Novom Sadu, nasleđa formiranog tokom četiri veka unazad. U okviru Evropske prestonice kulture obnovljena su središta koja datiraju iz 17. veka – Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, 18. veka – Almaški kraj, najstariji deo grada koji je zaštićen kao istorijsko-ambijentalna celina, potom 19. veka – sam centar grada i Pozorišni trg na kom je smešten najstariji srpski teatar, 20. veka – Distrikt koji baštini stogodišnje industrijsko nasleđe, sada pretvoren u centar savremenog stvaralaštva, dok je 21. vek u Novom Sadu obeležen mrežom kulturnih stanica, kao novim središtem kulture i novim kulturnim modelom u ovom delu Evrope.

Žordi Pardo, menadžer kulturnih projekata, specijalista za urbane intervencije i projekte upravljanja nasleđem, inače i nezavisni ekspert Evropske komisije za ocenu i izbor Evropskih prestonica kulture, kaže da je „titula Evropske prestonice kulture odlična prilika za unapređenje, razvoj i inoviranje pristupa i uloge kulture u projektu urbanog grada, obezbeđujući bolje pozicioniranje u Evropi i čvršće odnose sa drugim evropskim gradovima”. „Mislim da je ‘Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture’ uradila dobar posao, prateći elemente i strateške akcije prvobitno planirane u aplikacionoj knjizi, polazeći od koncepta i lajtmotiva obnove mostova, do oporavka i revitalizacije industrijskog nasleđa kao prostora kulture i stvaralaštva, u strategiji unapređenja javnog prostora i neospornog nasleđa”, istakao je Pardo pred konferenciju „Legati arhitekture”.

Na konferenciji će, kroz šest panela, uz Parda biti više od 10 evropskih i domaćih stručnjaka i stručnjakinja iz različitih oblasti obnove, zaštite i razvoja arhitektonskog kulturnog nasleđa, kao što je arhitekta i predstavnik Rijeke kao Evropske prestonice kulture za 2020. godinu, Idis Turato, predstavnik Faro mreže dr Angel Portoles, predstavnica Friche la Belle de Mai iz Marseja, koja je u Francuskoj radila na adaptaciji prostora sličnog Distriktu, Eva Riccio, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Siniša Jokić, profesorka Departmana za arhitekturu Fakulteta tehničkih nauka Dragana Konstantinović, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev, predsednik društva Almašani Marijan Majin i drugi.

Pored konferencije „Legati arhitekture”, publika će moći da se upozna i sa projektom „Collab/Commons” koji se bavi modernističkim nasleđem u Rijeci, Skoplju i Novom Sadu. Svoje prakse predstaviće neki od vodećih autora sa prostora bivše Jugoslavije, koji deluju na poljima scenskog dizajna, a među kojima su dizajner i scenograf Sven Jonke, arhitekta Miodrag Kuč i drugi, kao i na izložbama postavljenim u Distriktu tokom otvaranja Kaleidoskopa kulture.

Kaleidoskop kulture trajaće do 7. oktobra i biće podeljen na pet nedelja, tokom kojih će se smenjivati pet vrsta umetnosti. Nakon nedelje arhitekture, sledi nedelja izvođačke umetnosti, zatim nedelja književnosti, potom nedelja vizuelne i, na kraju, nedelja primenjene umetnosti.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEADDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Jelena Ivanović, Filip Petronijević, Vladimir Veličković

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.