Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

16/04/2024
Легати Европске престонице културе живе кроз нови пројекат
16/04/2024

Нови пројекат под називом „Age Against The Machine“, чији је иницијатор и носилац Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“, званично је отпочео у петак 11. априла првим састанком представника свих пет партнерских земаља које учествују у овом пројекту.

„За Фондацију „Нови Сад – Европска престоница културе“ је бављење изазовима са којима се сусрећу старија лица и тема ејџизма логичан след, с обзиром да смо у години титуле креирали програмски лук Друга Европа, који је омогућио да се чују управо гласови маргинализованих и дискриминисаних група људи. Сада смо отишли корак даље и интернационализовали бављење темом ејџизма, у оквиру програма Европске комисије ЦЕРВ – Мрежа градова, са партнерима из Данске, Португалије, Италије, Пољске и Холандије. Овај ЕУ програм који се бави људским правима је наставак платформе Европа за грађане и грађанке, у оквиру којег је Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ већ реализовала два велика међународна пројекта (EYE.Net 1 и 2), који су се бавили омладинским активизмом кроз позоришни израз“ изјавио је коаутор и главни координатор пројекта Лазар Јованов.

Пројекат који се бави темом ејџизма, односно борбом против дискриминације и насиља над старијим особама, за циљ има да створи међународну мрежу од пет градова који ће јавно заговарати борбу против „ејџизма“, користећи комбинацију различитих партиципативних примењених позоришних методологија. Кроз пројекат „Age Against The Machine“ посебно ће се истражити, представити и преиспитати постојеће дискриминаторне праксе старијих грађана у различитим областима друштвеног живота, посебно старијих жена.

„Наш фокус током истраживачког процеса и рада на креирању представе са интергенерацијском групом биће социјалне политике, конкретно радна права и запошљавање старијих особа, насиље над старијим особама, као и ејџизам и стереотипи у култури и медијима“, изјавила је коауторка пројекта, координаторка групе и вођа процеса Бранка Бајић Јованов.

У оквиру пројекта планирано је укупно 12 активности у које спада један почетни тренинг у Новом Саду за менторе и координаторе на пројекту, пет фестивала „Age Against The Machine“ у градовима пројектних партнера (Холстебро, Кунео, Евора, Гољенов, Нови Сад), једна конференција и пет премијера позоришних представа са заједницама у државама пројектних партнера (Пољска, Србија, Португалија, Данска, Италија) почев од новембра 2024. до новембра 2025. године.

„Ја сам главни истраживач на Универзитету у Евори, центру уметничких истраживања у Португалији. Срећна сам што сам ангажована на овом пројекту јер ћемо се бавити методологијом свих партнера. Такође ћемо се бавити и различитостима тема, као и како се те теме обрађују у односу на позоришне технике и методологију. На крају пројекта ћемо написати извештај, тако да је наше ангажовање на пројекту више истраживачко. Такође и координирамо овим пројектом, као и остали партнери. Имаћемо и радионицу са старијим људима, али и млађим, учествоваћемо на фестивалима, дакле, осим истраживачког дела, равноправно ћемо учествовати на пројекту“, изјавила је представница на пројекту из партнерске земље Португалије Ана Марија Моја Пелитеро.

Важан партнер на пројекту је и Црвени крст Србије, чији су чланови Наташа Тодоровић и Милутин Врачевић, експертска подршка свим партнерима у истраживачком процесу у вези са темама ејџизма, које се односе на различите облике институционалне дискриминације, што укључује и преиспитивање постојећих законских регулатива у Европи и партнерским земљама.

Општи циљ пројекта „Age Against The Machine“ је повећање свести, знања и интересовања европских грађана и доносилаца одлука у вези са старењем и положајем старије популације.

Више информација можете пронаћи на сајту novisad2022.rs

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.