Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

16/04/2024
Legati Evropske prestonice kulture žive kroz novi projekat
16/04/2024

Novi projekat pod nazivom „Age Against The Machine“, čiji je inicijator i nosilac Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, zvanično je otpočeo u petak 11. aprila prvim sastankom predstavnika svih pet partnerskih zemalja koje učestvuju u ovom projektu.

„Za Fondaciju „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ je bavljenje izazovima sa kojima se susreću starija lica i tema ejdžizma logičan sled, s obzirom da smo u godini titule kreirali programski luk Druga Evropa, koji je omogućio da se čuju upravo glasovi marginalizovanih i diskriminisanih grupa ljudi. Sada smo otišli korak dalje i internacionalizovali bavljenje temom ejdžizma, u okviru programa Evropske komisije CERV – Mreža gradova, sa partnerima iz Danske, Portugalije, Italije, Poljske i Holandije. Ovaj EU program koji se bavi ljudskim pravima je nastavak platforme Evropa za građane i građanke, u okviru kojeg je Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ već realizovala dva velika međunarodna projekta (EYE.Net 1 i 2), koji su se bavili omladinskim aktivizmom kroz pozorišni izraz“ izjavio je koautor i glavni koordinator projekta Lazar Jovanov.

Projekat koji se bavi temom ejdžizma, odnosno borbom protiv diskriminacije i nasilja nad starijim osobama, za cilj ima da stvori međunarodnu mrežu od pet gradova koji će javno zagovarati borbu protiv „ejdžizma“, koristeći kombinaciju različitih participativnih primenjenih pozorišnih metodologija. Kroz projekat „Age Against The Machine“ posebno će se istražiti, predstaviti i preispitati postojeće diskriminatorne prakse starijih građana u različitim oblastima društvenog života, posebno starijih žena.

„Naš fokus tokom istraživačkog procesa i rada na kreiranju predstave sa intergeneracijskom grupom biće socijalne politike, konkretno radna prava i zapošljavanje starijih osoba, nasilje nad starijim osobama, kao i ejdžizam i stereotipi u kulturi i medijima“, izjavila je koautorka projekta, koordinatorka grupe i vođa procesa Branka Bajić Jovanov.

U okviru projekta planirano je ukupno 12 aktivnosti u koje spada jedan početni trening u Novom Sadu za mentore i koordinatore na projektu, pet festivala „Age Against The Machine“ u gradovima projektnih partnera (Holstebro, Kuneo, Evora, Goljenov, Novi Sad), jedna konferencija i pet premijera pozorišnih predstava sa zajednicama u državama projektnih partnera (Poljska, Srbija, Portugalija, Danska, Italija) počev od novembra 2024. do novembra 2025. godine.

„Ja sam glavni istraživač na Univerzitetu u Evori, centru umetničkih istraživanja u Portugaliji. Srećna sam što sam angažovana na ovom projektu jer ćemo se baviti metodologijom svih partnera. Takođe ćemo se baviti i različitostima tema, kao i kako se te teme obrađuju u odnosu na pozorišne tehnike i metodologiju. Na kraju projekta ćemo napisati izveštaj, tako da je naše angažovanje na projektu više istraživačko. Takođe i koordiniramo ovim projektom, kao i ostali partneri. Imaćemo i radionicu sa starijim ljudima, ali i mlađim, učestvovaćemo na festivalima, dakle, osim istraživačkog dela, ravnopravno ćemo učestvovati na projektu“, izjavila je predstavnica na projektu iz partnerske zemlje Portugalije Ana Marija Moja Pelitero.

Važan partner na projektu je i Crveni krst Srbije, čiji su članovi Nataša Todorović i Milutin Vračević, ekspertska podrška svim partnerima u istraživačkom procesu u vezi sa temama ejdžizma, koje se odnose na različite oblike institucionalne diskriminacije, što uključuje i preispitivanje postojećih zakonskih regulativa u Evropi i partnerskim zemljama.

Opšti cilj projekta „Age Against The Machine“ je povećanje svesti, znanja i interesovanja evropskih građana i donosilaca odluka u vezi sa starenjem i položajem starije populacije.

Više informacija možete pronaći na sajtu novisad2022.rs

Tagovi:

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.