Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/06/2022
„Либерта“ – епска сага о настанку Новог Сада
29/06/2022

Велико финале програмског лука Тврђава мира обележиће премијера прве филмске саге о Новом Саду – „Либерта – рађање града“. Прво приказивање овог јединственог остварења у српској кинематографији, које потписују редитељи Гвозден Ђурић и Жанко Томић, заказано је за 17. јул на Петроварадинској тврђави, када ће гледаоци и гледатељке доживети авантуру мирног ослобађања Новог Сада и добијања статуса слободног краљевског града.

„Либерта“ је епски филм који град Нови Сад и Војводину приказује као простор где су се српска култура и традиција најтешње преплитали са европским идеалима и изазовима тог времена. Историјски одлазак на бечки двор, где је преговорима требало омогућити откуп града и његово мирно ослобођење, преточен је у узбудљиву филмску драму о томе како су становници Петроварадинског Шанца (данашњег Новог Сада) превазишли верске и етничке разлике и основали Либерту, тајно удружење за борбу за слободу и независну грађанску управу, и коначно, након низа перипетија, без капи проливене крви, издејствовали слободу за свој град.

Како ће до Беча стићи занатлије које нису вичне борби са разбојничким бандама и озлоглашеним Секулом Витковићем, који их прогоне током пута? И како ће се потом, као потпуни аутсајдери, пробити кроз лавиринт државне управе и двора до врховне императорке, Марије Терезије?

Ометани од шпијуна Војног гарнизона, корумпираних државних секретара и католичке цркве, упорни изасланици кроз низ потешкоћа стижу до царице и, упркос противљењу њених саветника, задобијају њене симпатије. Марија Терезија је 1. фебруара 1748. године издала повељу којом је Петроварадински Шанац уврштен у ред слободних краљевских градова. Одредила је да му име буде NeoPlantea (Неопланта), мађарски – Uj-Videgh (Ујвидек), немачки – Neu-Satz (Нојзац), што су Срби превели као Нови Сад, а Грци као Неофите. Град је добио право на властите органе управе и суд, као и своју независну власт у лику градоначелника и магистрата састављеног од 12 сенатора.

Новосађани и Новосађанке су сами извојевали своју слободу и што је наважније – учинили су то мирним путем. Тако је из мира никао нови сад – Нови Сад, а причу о томе премијерно ћемо гледати у години када град носи титулу Европске престонице културе.

Фото: Маја Медић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.