Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/04/2024
Мај у Новом Саду: Догађаји које не треба да пропустите овог месеца
29/04/2024

Мај у Новом Саду доноси нам разноврсну понуду узбудљивих догађаја, од културних манифестација до спортских догађаја и уметничких фестивала. Стога вас позивамо да истражите градска дешавања на новосадски начин – пешице или на бајсу, те уживате у све лепшим пролећним данима пред нама. Доживите уметност, а како бисте били у току са свим збивањима, редовно пратите наш календар на сајту.

Актуелне изложбе

Пролећна шетња путевима културе нека вас одведе и до актуелних изложби које ће употпунити овај мај у Новом Саду:

Дух места – први век Дистрикта / објекат Фабрика 2, Дистрикт / стална поставка, отворена од среде до недеље, од 16 до 20 часова.

Милева: ми смо стена / Музеј града Новог Сада, Петроварадинска тврђава / отворена сваког дана осим понедељком, од 9 до 17 часова.

Инспирисани Француском / Галерија Матице српске / отворена до 26. маја

Савка Суботић: Мајка свог рода / излози Градске библиотеке у Дунавској 1 / отворена до 1. јуна

Ђорђе Марковић: Колекционарски стан / Галерија на Штрафти / отворена до 31. маја

Женска имена Новог Сада / изложбени простор Туристичке организације Новог Сада / отворена до 19. маја

Линија / Галерија Бел Арт / отворена до 16. маја

Наслеђе заборављених, Милан Ћирлић / Културна станица Барка / отворена до 10. маја

Приче из Африке / Културна станица Свилара / отворена до 6. маја

На позоришним даскама…

Мај у Новом Саду доноси нам узбудљив репертоар на позоришној сцени, а очекују нас и два велика фестивала у СНП-у и Позоришту младих.

РЕПЕРТОАР СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

РЕПЕРТОАР НОВОСАДСКОГ ПОЗОРИШТА

РЕПЕРТОАР ПОЗОРИШТА МЛАДИХ

Стеријино позорје, без ког не можемо замислити мај у Новом Саду, установљено је 1956. године у оквиру обележавања и прославе 150. годишњице рођења и 100. годишњице смрти великог српског комедиографа Јована Стерије Поповића. У сусрет 69. фестивалу по реду, који ће се одржати од 26. маја до 3. јуна, позивамо вас да прочитате ову причу о историји Стеријиног позорја.

Позориште младих ће бити у знаку Новосадских позоришних игара, међународог позоришног фестивала професионалних позоришта за децу и младе који ће се одржати од 8. до 15. маја. У календару на нашем сајту можете пронаћи све представе Позоришта младих које ће се одиграти овог месеца, у оквиру поменутог фестивала.

Поред ових фестивала и редовних репертоара позоришта, април у Новом Саду доноси нам и бројне представе у свечаној сали НИС-а, затим у Градској концертној дворани, на Спенсу и другим локацијама, па вас још једном подсећамо да редовно пратите календар дешавања на сајту.

Музички програм у мају

Мај у Новом Саду не пролази ни без сјајних концерата на различитим локацијама:

ЛУТКЕ НА КОНЦУ/ 3. мај / 22 часа / Герила бар / УЛАЗНИЦЕ су доступне у Герили, по цени од 600 динара у претпродаји

WOLFHEART / 11. мај / 20 часова / СКЦНС Фабрика, Дистрикт / УЛАЗНИЦЕ

NEGATIVE / 16. мај / 22 часа / Дом културе / УЛАЗНИЦЕ

КАЛИОПИ / 2о. мај / 20 часова / Дом културе / УЛАЗНИЦЕ

GOLDEN TINA / 23. мај / 21 час / Дом културе / УЛАЗНИЦЕ

VOODOO POPEYE / 24. мај / 21 час / Дом културе / УЛАЗНИЦЕ

GUILTY PLEASURE: ALL STARS/ 25. мај / 21 час / Дом културе / УЛАЗНИЦЕ

VAN GOGH / 31. мај / 22 часа / Дом културе / УЛАЗНИЦЕ

Програм у Дистрикту

Поред поменуте сталне поставке о историји Дистрикта и концерата у СКЦНС Фабрика, овај новосадски кварт културе нуди још занимљивих дешавања, па вас још једном позивамо да га посетите.  Савез колективне уметничке праксе (СКУП) отворио је своја врата публици у Дистрикту, у простору Атељеа 61, те вас сваке недеље очекује богат програм који вам предлажемо да пратите на сајту Висит Дистрикт, где редовно објављујемо преглед недељних дешавања.

Cubanero салса Фестивал

Дозволите себи да се препустите чарима кубанске музике и плеса у вртоглавом ритму на Cubanero Салса Фестивалу, – највећем и најпрепознатљивијем салса фестивалу овом делу Европе. Уз богат избор плесних и музичких садржаја, радионице, концерте и наступе на више локација у граду, имаћете прилику да научите основе салсе од најбољих предавача на бесплатним отвореним радионицама на тргу. За више информација, посетите званичну Facebook страницу фестивала.

Мај у Новом Саду за најмлађе

Викенди у Новом Сади испуњени су авантурама за целу породицу! Суботње јутро започиње у Булевар Боокс књижари са Читањцем, где најмлађи могу уживати у незаборавним причама од 11 сати. Али то није све! Истовремено, Галерија Матице српске оживљава машту кроз креативне радионице за децу узраста од 5 до 10 година. Недељом, Зенитов дечји клуб у кафе-књижари Зенит Боокс, чека на вас и вашу породицу. Док ви пијете вашу омиљену кафу, малишани могу да се забаве у разним активностима које такође почињу у 11 сати.


Новосадски базари

Манифестација Ноћни базар нас очекује и овог месеца, када ће се Рибља пијаца још једном претворити у праву оазу креативности, кулинарства, али и добре музике. Не пропустите овај догађај 2. маја од 18 часова на познатој новосадској тржници, који ће трајати до поноћи. Осим домаће хране, сухомеснатих производа, вина, пива и других локалних производа предузетника из Новог Сада и околине, имаћемо прилику да купимо и уникатне рукотворине. Поред овог базара, очекује нас и Фенсерај укуса на Детелинарској пијаци, 11. маја од 18 часова, као и Start up Ноћни базар, 17. маја од 18 часова на већ поменутој Рибљој пијаци.

Tour dе Fruška

Уколико сте расположени за дозу адреналинске авантуре, прикључите се јединственој тродневној манифестацији Tour de Fruška, која ће се одржати од 24. до 26. маја у Врднику на Фрушкој гори. Уз МТБ трке, дечије трке и друмске вожње, ова манифестација нуди и траил трчање, у ком се можете опробати уколико сте физички спремни. Тоур де Фрушка пружа идеалну прилику за уживање у активностима на отвореном, такмичењу и истраживању туристичких потенцијала овог региона. Пријавите се путем званичног сајта на овом линку и сазнајте више о овој спортској манифестацији.

Ауторка: Марина Марић

Фото: Јелена Ивановић, Владимир Величковић

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.