Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

29/04/2024
Maj u Novom Sadu: Događaji koje ne treba da propustite ovog meseca
29/04/2024

Maj u Novom Sadu donosi nam raznovrsnu ponudu uzbudljivih događaja, od kulturnih manifestacija do sportskih događaja i umetničkih festivala. Stoga vas pozivamo da istražite gradska dešavanja na novosadski način – pešice ili na bajsu, te uživate u sve lepšim prolećnim danima pred nama. Doživite umetnost, a kako biste bili u toku sa svim zbivanjima, redovno pratite naš kalendar na sajtu.

Aktuelne izložbe

Prolećna šetnja putevima kulture neka vas odvede i do aktuelnih izložbi koje će upotpuniti ovaj maj u Novom Sadu:

Duh mesta – prvi vek Distrikta / objekat Fabrika 2, Distrikt / stalna postavka, otvorena od srede do nedelje, od 16 do 20 časova

Mileva: mi smo stena / Muzej grada Novog Sada, Petrovaradinska tvrđava / otvorena svakog dana osim ponedeljkom, od 9 do 17 časova

Inspirisani Francuskom / Galerija Matice srpske / otvorena do 26. maja

Savka Subotić: Majka svog roda / izlozi Gradske biblioteke u Dunavskoj 1 / otvorena do 1. juna

Đorđe Marković: Kolekcionarski stan / Galerija na Štrafti / otvorena do 31. maja

Ženska imena Novog Sada / izložbeni prostor Turističke organizacije Novog Sada / otvorena do 19. maja

Linija / Galerija Bel Art / otvorena do 16. maja

Nasleđe zaboravljenih, Milan Ćirlić / Kulturna stanica Barka / otvorena do 10. maja

Priče iz Afrike / Kulturna stanica Svilara / otvorena do 6. maja

Na pozorišnim daskama…

Maj u Novom Sadu donosi nam uzbudljiv repertoar na pozorišnoj sceni, a očekuju nas i dva velika festivala u SNP-u i Pozorištu mladih.

REPERTOAR SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA

REPERTOAR NOVOSADSKOG POZORIŠTA

REPERTOAR POZORIŠTA MLADIH

Sterijino pozorje, bez kog ne možemo zamisliti maj u Novom Sadu, ustanovljeno je 1956. godine u okviru obeležavanja i proslave 150. godišnjice rođenja i 100. godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. U susret 69. festivalu po redu, koji će se održati od 26. maja do 3. juna, pozivamo vas da pročitate ovu priču o istoriji Sterijinog pozorja.

Pozorište mladih će biti u znaku Novosadskih pozorišnih igara, međunarodog pozorišnog festivala profesionalnih pozorišta za decu i mlade koji će se održati od 8. do 15. maja. U kalendaru na našem sajtu možete pronaći sve predstave Pozorišta mladih koje će se odigrati ovog meseca, u okviru pomenutog festivala.

Pored ovih festivala i redovnih repertoara pozorišta, april u Novom Sadu donosi nam i brojne predstave u svečanoj sali NIS-a, zatim u Gradskoj koncertnoj dvorani, na Spensu i drugim lokacijama, pa vas još jednom podsećamo da redovno pratite kalendar dešavanja na sajtu.

Muzički program u maju

Maj u Novom Sadu ne prolazi ni bez sjajnih koncerata na različitim lokacijama:

LUTKE NA KONCU/ 3. maj / 22 časa / Gerila bar / ULAZNICE su dostupne u Gerili, po ceni od 600 dinara u pretprodaji

WOLFHEART / 11. maj / 20 časova / SKCNS Fabrika, Distrikt / ULAZNICE

NEGATIVE / 16. maj / 22 časa / Dom kulture / ULAZNICE

KALIOPI / 2o. maj / 20 časova / Dom kulture / ULAZNICE

GOLDEN TINA / 23. maj / 21 čas / Dom kulture / ULAZNICE

VOODOO POPEYE / 24. maj / 21 čas / Dom kulture / ULAZNICE

GUILTY PLEASURE: ALL STARS/ 25. maj / 21 čas / Dom kulture / ULAZNICE

VAN GOGH/ 31. maj / 22 časa / Dom kulture / ULAZNICE

Program u Distriktu

Pored pomenute stalne postavke o istoriji Distrikta i koncerata u SKCNS Fabrika, ovaj novosadski kvart kulture nudi još zanimljivih dešavanja, pa vas još jednom pozivamo da ga posetite.  Savez kolektivne umetničke prakse (SKUP) otvorio je svoja vrata publici u Distriktu, u prostoru Ateljea 61, te vas svake nedelje očekuje bogat program koji vam predlažemo da pratite na sajtu Visit Distrikt, gde redovno objavljujemo pregled nedeljnih dešavanja.

Cubanero salsa Festival

Dozvolite sebi da se prepustite čarima kubanske muzike i plesa u vrtoglavom ritmu na Cubanero Salsa Festivalu, – najvećem i najprepoznatljivijem salsa festivalu ovom delu Evrope. Uz bogat izbor plesnih i muzičkih sadržaja, radionice, koncerte i nastupe na više lokacija u gradu, imaćete priliku da naučite osnove salse od najboljih predavača na besplatnim otvorenim radionicama na trgu. Za više informacija, posetite zvaničnu Facebook stranicu festivala.

Maj u Novom Sadu za najmlađe

Vikendi u Novom Sadi ispunjeni su avanturama za celu porodicu! Subotnje jutro započinje u Bulevar Books knjižari sa Čitanjcem, gde najmlađi mogu uživati u nezaboravnim pričama od 11 sati. Ali to nije sve! Istovremeno, Galerija Matice srpske oživljava maštu kroz kreativne radionice za decu uzrasta od 5 do 10 godina. Nedeljom, Zenitov dečji klub u kafe-knjižari Zenit Books, čeka na vas i vašu porodicu. Dok vi pijete vašu omiljenu kafu, mališani mogu da se zabave u raznim aktivnostima koje takođe počinju u 11 sati.

Zenit knjižara

Novosadski bazari

Manifestacija Noćni bazar nas očekuje i ovog meseca, kada će se Riblja pijaca još jednom pretvoriti u pravu oazu kreativnosti, kulinarstva, ali i dobre muzike. Ne propustite ovaj događaj 2. maja od 18 časova na poznatoj novosadskoj tržnici, koji će trajati do ponoći. Osim domaće hrane, suhomesnatih proizvoda, vina, piva i drugih lokalnih proizvoda preduzetnika iz Novog Sada i okoline, imaćemo priliku da kupimo i unikatne rukotvorine. Pored ovog bazara, očekuje nas i Fenseraj ukusa na Detelinarskoj pijaci, 11. maja od 18 časova, kao i START UP Noćni bazar, 17. maja od 18 časova na već pomenutoj Ribljoj pijaci.

Tour de Fruška

Ukoliko ste raspoloženi za dozu adrenalinske avanture, priključite se jedinstvenoj trodnevnoj manifestaciji Tour de Fruška, koja će se održati od 24. do 26. maja u Vrdniku na Fruškoj gori. Uz MTB trke, dečije trke i drumske vožnje, ova manifestacija nudi i trail trčanje, u kom se možete oprobati ukoliko ste fizički spremni. Tour de Fruška pruža idealnu priliku za uživanje u aktivnostima na otvorenom, takmičenju i istraživanju turističkih potencijala ovog regiona. Prijavite se putem zvaničnog sajta na ovom linku i saznajte više o ovoj sportskoj manifestaciji.

 

Autorka: Marina Marić

Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Tagovi:

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.