Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/04/2022
Млади уметници и уметнице из целе Европе преобликовали новосадски Дистрикт
29/04/2022

Млади уметници и уметнице из 20 европских земаља синоћ су започели преобликовање аутентичног простора индустријског наслеђа Новог Сада у центар савременог стваралаштва.

 
Поневши „Заставе будућности”, 200 младих уметника и уметница је многобројим изложбама, концертима, представама, радионицама, активацијима и перформансима запуштена фабричка постројења претворило у незаобилазну дестинацију посетилаца и посетитељки овогодишње Европске престонице културе. После свечаног отварања, већ прве вечери, публика је у Дистрикту могла погледати четири несвакидашње изложбе које су се, свака на свој начин, бавиле темом младих. Омладински бендови из Литваније, Луксембурга, Естоније, Словеније, Мађарске, Аустрије и Србије својим новим џез звуком додатно су оживели обновљене просторе Фабрике, Бироа, Радионице, Складишта, Мензе и Културне станице Лиман, а вече је употпунио и познати Балкан соул музичар Marko Louis.

До 30. априла, у простору Фарбике, публика ће уживати у радовима више од 40 најталентованијих младих модних дизајнера и дизајнерки из Европе. Одлуком међународног жирија најбољи од њих ће представити своје радове 29. и 30. априла. Љубитељи театра ће у три дана моћи да прате први Фестивал примењеног позоришта у непозоришним просторима, па ће тако Биро постати сцена за радионице едукативне драме, интерактивне образовне представе, семинаре за омладинске лидере и лидерке и младе позоришне професионалце и професионалке.

Млади плесачи и плесачице из Новог Сада, у оквиру „Застава будућности”, одмериће снаге на плесном такмичењу у Лиманском парку, док ће реномирани новосадски цртачи приредити street art session током којег ће уредити скејт парк.

Отварајући врата „новом таласу”, Европска престоница културе ће на четири сцене — са 37 џез, рок, инди, поп, треп, хип-хоп и електро концерата — први пут на једном месту представити нове звезде регионалне музичке сцене. Наступиће Фантом, Лука Рајић, Там, Кене Бери, Нихил, Порто Морто, Монохром, Koala Voice и други. „Заставе будућности” фокусирају се и на активацију и едукацију младих кроз промоцију здравог начина живота уз помоћ ИДЕА покретног коктел бара, ДДОР chill out зоне, где ће се млади бавити темом културе и безбедности у саобраћају кроз јединствени Симулатор чеоног судара, као и кроз радионице које организује А1 Србија – „Бољи ваздух за све” и „Ја као дигитални уредник/уредница” које воде двојица инфлуенсера — Алекса Тодоровић и Давид Павловић.

Перформанс француске кореографкиње Кицо Дибоа „Écoute / Expansion” биће изведен 30. априла у великој позоришној сали пословног центра НИС у Новом Саду, у два термина: од 17.30 до 19 часова и од 20.30 до 22 часа. Карте за перформанс можете купити на свим Gigx Tix продајним местима, као и на њиховом сајту.

Подршку програму „Заставе будућности” пружили су: ИДЕА, ДДОР, А1 Србија и НИС.

Фото: Марко Пудић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.