Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
нови сад конкурс епк

Објављено:

14/04/2021
Упркос пандемији, највећи конкурс за културу икада у Новом Саду
14/04/2021

У циљу подстицања укључивања локалне и националне сцене у пројекат „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе” и употпуњавања програма за годину титуле, конкурсна комисија је од укупно 308 пристиглих пријава на протеклом конкурсу одобрила 111 пројеката, у вредности од 185 449 394 динара. Комплетна листа пројеката којима су одобрена средства на овом конкурсу налази се на сајту Европске престонице културе.

нови сад конкурс епк

Улажући највећа средства икад у један конкурс из области културе у Српској Атини, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” је кроз овај отворен позив употпунила укључивање свих новосадских установа културе у програм 2022. године, притом опредељујући највећи део средстава (60%) за ванинституционалну сцену, са 76 подржаних пројеката.

Кроз резултате четири конкурса расписаних од 1. децембра до 12. фебруара, пројекат културе од националног значаја оснажио је и интернационализацију сцене укључивањем још 33 европска партнера са којима ће се Нови Сад представити као Европска престоница културе.

„Захваљући напорима свих актера у култури, чудо је шта постижемо у времену пандемије коронавируса. Наша крилатица За нове мостове је водиља у повезивању две различите обале: подршке сцени, у најтежим околностима у протеклој години, са припремом и представљањем програма 2022. године”, рекао је је директор пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић и истакао: „Као што смо прошлогодишњим улагањем од 70 милиона динара кроз пројекте Уметници.Сад!, Калеидоскоп културе и Дочек радили на подршци новосадској уметничкој сцени, тако ћемо и после овог рекордног конкурса наставити да улажемо у културу кроз нове јавне позиве за употпуњавање специфичних делова програма, конкурса за обележавање и конкурса за овогодишњи Калеидоскоп културе”.

Пројекте је одабрала конкурсна комисија на челу са председником комисије др Владимиром Гвозденом – професором Универзитета у Новом Саду и члановима комисије у саставу: Зорица Шијак – в.д. начелница Градске управе за културу Града Новог Сада; Стеван Дивјаковић – композитор; Владимир Маринковић – руководилац Француског института у Новом Саду и др Алпар Лошонц – дописни члан САНУ и професор Универзитета у Новом Саду.

Комисија је приликом оцене водила рачуна о општим принципима развоја програма наведеним у распису конкурса, као што су иновативност, европска димензија, развој публике, одрживост и усклађеност са програмским наративом.

По речима чланова комисије, протекли конкурс још једном је потврдио да је Нови Сад заиста град културе.

 

Фото: Јелена Ивановић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.