Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/07/2022
Након пола века велика изложба о неолитском добу
11/07/2022

До сада неоткривене податке о праисторији ових простора, који сежу чак до неолита, као и први реалистични приказ праисторијског човека – становника Лепенског Вира, који је представљен на Светској изложби „Dubai Expo”, представиће изложба „Сан неолитске ноћи” Музеја Војводине и Народног музеја Србије. Изложба се реализује у оквиру програмског лука Тврђава мира Европске престонице културе, од 15. јула у Музеју Војводине.

О значају ове поставке говори и чињеница да је последња велика изложба о неолиту у нашој земљи организована 1968. године. Са открићима нових локалитета и осавремењивањем археолошких истраживања, ово ће бити прва изложба у Србији, и то у години титуле Европске престонице културе, која ће обухватити нове, многобројне сегменте из овог периода, које публика још није имала прилику да види.

Пре свега, путем ексклузивних археолошких експоната и најновијих научних резултата, ова поставка, чији су аутори мр Лидија Баљ и Андреј Старовић, одговориће на питања о томе ко су били људи који су створили нови свет у Европи, одакле су и због чега дошли баш у Подунавље и какав је био њихов сусрет са староседеоцима.

Како истичу Баљ и Старовић, значај изложбе огледа се у развоју човечанства какво данас познајемо, при чему је неолит био прекретница, те поставка обухвата више од једног века плодоносних археолошких истраживања.

„Сан неолитске ноћи у фокус ставља концепт културе мира и заједништва, бацајући ново светло на важне процесе који су се одвијали током неолита и који су из корена мењали начин живота на простору Европе, стварајући њен нови културни идентитет. Кроз евоцирање прича о том давном времену отвара се драгоцена ризница сећања везана за просторе ране Европе – за њену културу, историју, традицију, читаву богату текстуру људског живота и друштва”, истичу аутори. Додају и да је научни део поставке нарочито занимљив, јер ће оживети једног од становника Лепенског Вира кроз пројекат „MetaHuman – Упознајте праисторијског човека”. Потпуно реалистичан модел главе становника овог светски познатог археолошког локалитета, од пре 10.000 година, начињен помоћу врхунске MetaHuman технологије која је дело тима проф. др Софије Стефановић, изазвао је велику пажњу на Светској изложби „Dubai Expo”.

Изложба „Сан неолитске ноћи” трајаће до 15. октобра. Као и свака изложба Музеја Војводине, обухватиће и додатне садржаје: стручна предавања, радионице за све категорије посетилаца, са нагласком на оне најмлађе, и друге програме у којима ће посетиоци представљати актере, а не само посматраче поставке.

Изложбу је подржала и национална платформа „Србија ствара“.

Програмски лук Тврђава мира бави се промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и њихових последица, трагајући за културом мира, промовишући интеркултурални дијалог и помирење. До 17. јула угостиће више од 1500 уметника и уметница кроз готово 150 програма.

Фото: Архива Музеја Војводине, Архива „Србија ствара“

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.