Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

11/07/2022
Nakon pola veka velika izložba o neolitskom dobu
11/07/2022

Do sada neotkrivene podatke o praistoriji ovih prostora, koji sežu čak do neolita, kao i prvi realistični prikaz praistorijskog čoveka – stanovnika Lepenskog Vira, koji je predstavljen na Svetskoj izložbi „Dubai Expo”, predstaviće izložba „San neolitske noći” Muzeja Vojvodine i Narodnog muzeja Srbije. Izložba se realizuje u okviru programskog luka Tvrđava mira Evropske prestonice kulture, od 15. jula u Muzeju Vojvodine.

O značaju ove postavke govori i činjenica da je poslednja velika izložba o neolitu u našoj zemlji organizovana 1968. godine. Sa otkrićima novih lokaliteta i osavremenjivanjem arheoloških istraživanja, ovo će biti prva izložba u Srbiji, i to u godini titule Evropske prestonice kulture, koja će obuhvatiti nove, mnogobrojne segmente iz ovog perioda, koje publika još nije imala priliku da vidi.

Pre svega, putem ekskluzivnih arheoloških eksponata i najnovijih naučnih rezultata, ova postavka, čiji su autori mr Lidija Balj i Andrej Starović, odgovoriće na pitanja o tome ko su bili ljudi koji su stvorili novi svet u Evropi, odakle su i zbog čega došli baš u Podunavlje i kakav je bio njihov susret sa starosedeocima.

Kako ističu Balj i Starović, značaj izložbe ogleda se u razvoju čovečanstva kakvo danas poznajemo, pri čemu je neolit bio prekretnica, te postavka obuhvata više od jednog veka plodonosnih arheoloških istraživanja.

„San neolitske noći u fokus stavlja koncept kulture mira i zajedništva, bacajući novo svetlo na važne procese koji su se odvijali tokom neolita i koji su iz korena menjali način života na prostoru Evrope, stvarajući njen novi kulturni identitet. Kroz evociranje priča o tom davnom vremenu otvara se dragocena riznica sećanja vezana za prostore rane Evrope – za njenu kulturu, istoriju, tradiciju, čitavu bogatu teksturu ljudskog života i društva”, ističu autori. Dodaju i da je naučni deo postavke naročito zanimljiv, jer će oživeti jednog od stanovnika Lepenskog Vira kroz projekat „MetaHuman – Upoznajte praistorijskog čoveka”. Potpuno realističan model glave stanovnika ovog svetski poznatog arheološkog lokaliteta, od pre 10.000 godina, načinjen pomoću vrhunske MetaHuman tehnologije koja je delo tima prof. dr Sofije Stefanović, izazvao je veliku pažnju na Svetskoj izložbi „Dubai Expo”.

Izložba „San neolitske noći” trajaće do 15. oktobra. Kao i svaka izložba Muzeja Vojvodine, obuhvatiće i dodatne sadržaje: stručna predavanja, radionice za sve kategorije posetilaca, sa naglaskom na one najmlađe, i druge programe u kojima će posetioci predstavljati aktere, a ne samo posmatrače postavke.

Izložbu je podržala i nacionalna platforma „Srbija stvara“.

Programski luk Tvrđava mira bavi se promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njihovih posledica, tragajući za kulturom mira, promovišući interkulturalni dijalog i pomirenje. Do 17. jula ugostiće više od 1500 umetnika i umetnica kroz gotovo 150 programa.

Foto: Arhiva Muzeja Vojvodine, Arhiva „Srbija stvara“

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.