Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

24/05/2022
Наша савременица – хероина Милева Марић Ајнштајн
24/05/2022

Живот Милеве Марић Ајнштајн, по свему јединствен, био је и универзалан довољно да га узмемо за окосницу приче о европским женама које су, као и она, пошле неизвесним путем науке на прелому векова, када су жене тек стицале право на високо образовање и академску каријеру. Пут велике српске научнице, хероине која је инспирисала истоимени програмски лук Европске престонице културе заједно са другим великанкама, представићемо кроз представу „Милева“ која је окупила регионалне позоришне ауторке и документарни филм „Пројекат Милева“ три чилеанске редитељке.

Представа „Милева“ редитељке Анице Томић, у адаптацији Јелене Ковачић, отвориће Стеријино позорје 26. маја у 20 часова, на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта. Представа је настала у копродукцији Народног позоришта из Сомбора, Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ и Стеријиног позорја које ће први пут бити отворено премијером.

Живот Милеве Марић Ајнштајн обрађиван је историјски и уметнички, али најчешће у такозваном психолошком, породичном и личном кључу, док представа „Милева” причу о овој научници прича из женске перспективе. Како истиче редитељка Аница Томић, ова представа је посвета Милеви и њеном гласу који јој је одузет, али и побуна против предрасуда о њој.

„Размишљајући о Милеви видјела сам слику жене која би данас била снажна и моћна, која би свој глас дала свим женама и заступала њихова права. Кад смо добиле текстове једних од најснажнијих ауторица регије, покушале смо исписати причу која ће Милеви дати ново значење, која ће преиспитати њену патњу, њене жеље, али која ће се обратити и нама који ју третирамо као својину и скривамо се иза њеног имена као да је наше, хвалећи се њоме како бисмо себи дали на важности“, рекла је Аница Томић.

Посебан квалитет овој позоришној продукцији даје занимљива регионална сарадња запажених и награђиваних ауторки млађе генерације – Миња Богавац, Олга Димитријевић и Тијана Грумић из Србије, и Ведране Божиновић и Ведрана Клепица из Хрватске заједно су радиле на сценском тексту о животу, судбини и научном раду Милеве Марић Ајнштајн.

Округли сто о представи „Милева“ одржаће се сутрадан, 27. маја, у 11 часова, у горњем фоајеу сцене „Пера Добриновић“ у Српском народном позоришту. Разговор о представи у присуству ауторске екипе је отворен за публику, а водиће га сарадници Стеријиног позорја, редитељ др Влатко Илић и др Исидора Поповић, историчарка књижевности и театролошкиња.

Истог дана, 27. маја, у 12.30 часова, на Камерној сцени Српског народног позоришта публика ће имати прилику да погледа документарни филм „Пројекат Милева – Ни на шта се не гледа благонаклоно у моменту када се спозна” чилеанског колектива Омонимо (Colectivo Homónimo) који чине три глумице и редитељке, Сесилија Јањез (Cecilia Yáñez), Мелиса Бранд (Melissa Brandt) и Валентина Парада (Valentina Parada). Филм се састоји од три поглавља која обрађују три различите теме: Милева Марић, други/е попут ње и колективна потреба да се промени патријархална парадигма.

„Од почетка „Милева“ пројекта до данас прикупили смо и креирали много аудио-визуелног материјала (фотографије, тизере, интервјуе, видео снимке са проба итд) са жељом да направимо документарни филм који повезује случај Милеве Марић са феминистичким колективним процесима који имају циљ да демистификују традиционалне херојске фигуре“, истакле су редитељке из Омонимо колектива.

Улазнице за представу „Милева“ можете резервисати или купити у просторијама Стеријинг позорја (Змај Јовина 22/1), сваким радним дан од 10 до 16 часова. Цена улазница је 800 динара (партер) и 600 динара (балкон). Улаз на документарни филм и округли сто је слободан.

Програмски лук Хероине, један од осам програмских лукова Европске престонице културе, бави се промовисањем и подстицањем женске културе, уметности, стваралаштва и наслеђа, како би се креирало праведно и родно равноправно друштво.

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Фото: Нађа Репман, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.