Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

24/05/2022
Naša savremenica – heroina Mileva Marić Ajnštajn
24/05/2022

Život Mileve Marić Ajnštajn, po svemu jedinstven, bio je i univerzalan dovoljno da ga uzmemo za okosnicu priče o evropskim ženama koje su, kao i ona, pošle neizvesnim putem nauke na prelomu vekova, kada su žene tek sticale pravo na visoko obrazovanje i akademsku karijeru. Put velike srpske naučnice, heroine koja je inspirisala istoimeni programski luk Evropske prestonice kulture zajedno sa drugim velikankama, predstavićemo kroz predstavu „Mileva“ koja je okupila regionalne pozorišne autorke i dokumentarni film „Projekat Mileva“ tri čileanske rediteljke.

Predstava „Mileva“ rediteljke Anice Tomić, u adaptaciji Jelene Kovačić, otvoriće Sterijino pozorje 26. maja u 20 časova, na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta. Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora, Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i Sterijinog pozorja koje će prvi put biti otvoreno premijerom.

Život Mileve Marić Ajnštajn obrađivan je istorijski i umetnički, ali najčešće u takozvanom psihološkom, porodičnom i ličnom ključu, dok predstava „Mileva” priču o ovoj naučnici priča iz ženske perspektive. Kako ističe rediteljka Anica Tomić, ova predstava je posveta Milevi i njenom glasu koji joj je oduzet, ali i pobuna protiv predrasuda o njoj.

„Razmišljajući o Milevi vidjela sam sliku žene koja bi danas bila snažna i moćna, koja bi svoj glas dala svim ženama i zastupala njihova prava. Kad smo dobile tekstove jednih od najsnažnijih autorica regije, pokušale smo ispisati priču koja će Milevi dati novo značenje, koja će preispitati njenu patnju, njene želje, ali koja će se obratiti i nama koji ju tretiramo kao svojinu i skrivamo se iza njenog imena kao da je naše, hvaleći se njome kako bismo sebi dali na važnosti“, rekla je Anica Tomić.

Poseban kvalitet ovoj pozorišnoj produkciji daje zanimljiva regionalna saradnja zapaženih i nagrađivanih autorki mlađe generacije – Minja Bogavac, Olga Dimitrijević i Tijana Grumić iz Srbije, i Vedrane Božinović i Vedrana Klepica iz Hrvatske zajedno su radile na scenskom tekstu o životu, sudbini i naučnom radu Mileve Marić Ajnštajn.

Okrugli sto o predstavi „Mileva“ održaće se sutradan, 27. maja, u 11 časova, u gornjem foajeu scene „Pera Dobrinović“ u Srpskom narodnom pozorištu. Razgovor o predstavi u prisustvu autorske ekipe je otvoren za publiku, a vodiće ga saradnici Sterijinog pozorja, reditelj dr Vlatko Ilić i dr Isidora Popović, istoričarka književnosti i teatrološkinja.

Istog dana, 27. maja, u 12.30 časova, na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta publika će imati priliku da pogleda dokumentarni film „Projekat Mileva – Ni na šta se ne gleda blagonaklono u momentu kada se spozna” čileanskog kolektiva Omonimo (Colectivo Homónimo) koji čine tri glumice i rediteljke, Sesilija Janjez (Cecilia Yáñez), Melisa Brand (Melissa Brandt) i Valentina Parada (Valentina Parada). Film se sastoji od tri poglavlja koja obrađuju tri različite teme: Mileva Marić, drugi/e poput nje i kolektivna potreba da se promeni patrijarhalna paradigma.

„Od početka „Mileva“ projekta do danas prikupili smo i kreirali mnogo audio-vizuelnog materijala (fotografije, tizere, intervjue, video snimke sa proba itd) sa željom da napravimo dokumentarni film koji povezuje slučaj Mileve Marić sa feminističkim kolektivnim procesima koji imaju cilj da demistifikuju tradicionalne herojske figure“, istakle su rediteljke iz Omonimo kolektiva.

Ulaznice za predstavu „Mileva“ možete rezervisati ili kupiti u prostorijama Sterijing pozorja (Zmaj Jovina 22/1), svakim radnim dan od 10 do 16 časova. Cena ulaznica je 800 dinara (parter) i 600 dinara (balkon). Ulaz na okrugli sto i dokumentarni film je slobodan.

Programski luk Heroine, jedan od osam programskih lukova Evropske prestonice kulture, bavi se promovisanjem i podsticanjem ženske kulture, umetnosti, stvaralaštva i nasleđa, kako bi se kreiralo pravedno i rodno ravnopravno društvo.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Foto: Nađa Repman, Promo

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.