Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

25/05/2022
Programi za decu na fruškogorskom festivalu „Vila”
25/05/2022

Porodični festival „Vila” koji se održava od 3. do 5. juna u jedinstvenom ambijentu Fruške gore, u Vrdniku (Fruške Terme Resort), obuhvata bogat program za najmlađe – niz radionica, plesnih predstava, filmskih i književnih događaja, koje će deci ulepšati prvi junski vikend. Ulaz na sve programe je slobodan.

Heroine čiji se glas daleko čuje čitaće deci bajke. Stare priče uz koje smo svi odrasli na drugačiji način će ispričati glumica Anica Dobra, 3. juna u 17 časova, novinarka Nataša Miljković, 4. juna u 17 časova i glumica Nataša Tapušković, 5. juna u 17 časova. Filmski program će zabaviti i decu i odrasle, a odražće se pod vedrim nebom, 5. juna u 21 čas, kada će se prikazati jedan od filmova koji je u poslednje vreme pobrao sve simpatije publike – „Leto kad sam naučila da letim”, rađen prema knjizi Jasminke Petrović, u režiji Radivoja Andrića.

Erste banka je pripremila zanimljiv Erste program za decu na temu finansijske edukacije koji će se održavati 4. i 5. juna, od 16 do 20 časova. Učenje kroz igru i zabavu! Radionice su osmišljene kao zabavne i interaktivne, ali pre svega edukativne. Deca će imati priliku da slikaju, prave modele kovanica, pogađaju tajne predmete, ali pre svega – da uče o ovoj važnoj temi. Program je namenjen i mališanima i starijoj deci koja žele da se zabave i testiraju svoje znanje iz oblasti finansija.

Novac nije komplikovana tema za razgovor s decom kao što se to možda čini, ali važno je da joj se pristupi na pravi način. Erste banka je osmislila igricu i pozorišnu predstavu „Čuvari Zmajevog blaga” kako bi na zabavan i prijemčiv način približila najmlađima pojmove kao što su štednja, potrošnja ili kamata. Predstava „Čuvari Zmajevog blaga” će biti odigrana 4. juna u 18 časova. Odgovara uzrastu od šest do 11 godina, ali će uz podršku roditelja u njoj sigurno uživati i mlađa deca. Zmaj deci velikodušno deli svoje blago, ali, da bi ga sačuvala, deca treba da znaju odgovore na brojna pitanja. Na ovaj način, kroz interakciju i zabavu, deca prave svoje prve korake ka finansijskom opismenjavanju i stvaraju odličnu osnovu za upravljanje novcem.

Dečji kutak obuhvatiće poligon spretnosti, igre poput bilijara nogom, frizbija, puštanja zmajeva na vetru i bacanja lakih aviončića bez motora, uz animatore koji će decu sve vreme voditi kroz igre. Najmlađi će razvijati različite intelektualne, motoričke, socijalne, čak i emotivne sposobnosti u okviru radionice „Oblutak” za koju je zadužena Dunja Šašić, potvrđena ekspertkinja u kreativnom radu sa decom. Dečji program upotpuniće i plesna predstava „Teorija relativiteta”, kao i Rok kamp za devojčice, gde će sa polaznicama raditi muzičarka Maja Cvetković iz benda E-Play i novinarka i urednica emisije Bunt na RTS-u, Branka Glavonjić.

Osim chill out zone, DDOR će na „Vili“ otvoriti DDOR šumsku učionicu u kojoj će deca učiti kroz igru – sami će saditi cveće, učeći usput kako se to pravilno radi.

„ŠUMA IDE(J)A – Zajedno pravimo ide(j)e koje čuvaju prirodu“ je dečji eko-edukativni program koji IDEA realizuje na festivalu „Vila“ sa eko aktivistima iz autorskog tima dečjeg ekološkog televizijskog serijala „Uprirodi se“, koja promoviše angažovan odnos prema prirodi. Radionice koje organizuju održaće se 4. i 5. juna, od 16 do 20 časova. Deca će na radionicama izrađivati kućicu za insekte, tzv. hotel za bubice, kao i male biljne bombice od recikliranog papira sa semenjem za 15 vrsta medonosnih pčela pomoću kojih će se odigrati gerilska sadnja „raja za pčele“. Radionica „Šumenkov instrumentarijum“ obuhvatiće izradu instrumenata od prirodnih materijala i sviranje u travku, didžeridu, saksofon od trske, pištaljke, šuške, zvučni luk – drombulje i slično. Na radionicama „Brzometlicin“ i „Piratin reciklarijum“ deca će izrađivati suvenire od recikliranih materijala – plastične boce postaće saksije, a tetrapak će biti pretvoren u novčanik.

Dok deca uživaju u svojim aktivnostima, roditelji mogu napraviti izlet u zonu „Veliki hlad” koja se prostire na čak 400 kvadratnih metara. U blizini će biti postavljena zona sa hranom i bazar sa 20 štandova, na kojima će se prodavati fina domaća hrana, vino, nakit i odeća domaćih kreatora, prirodna kozmetika i slični proizvodi. Ove zone upotpunjuju porodični događaj i formiraju kutak u kom svako može pronaći nešto za sebe.

Festival „Vila” ujedinjuje lokalne i svetske umetnice, heroine današnjice, kroz širok spektar kulturnih programa za celu porodicu – muzičkih, pozorišnih i vizuelnih predstava, radionica i gastronomskih događaja.

„Vila” je deo programskog luka Heroine koji se bavi ženskim stvaralaštvom, podsticanjem i promovisanjem ženske kulture i umetnosti i održava se u slavu velike srpske heroine prošlosti – pesnikinje, gitaristkinje, novinarke i borkinje, Milice Stojadinović Srpkinje – u Vrdniku, gde je Milica provela veći deo svog detinjstva.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.