Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/05/2022
Програми за децу на фрушкогорском фестивалу „Вила”
25/05/2022

Породични фестивал „Вила” који се одржава од 3. до 5. јуна у јединственом амбијенту Фрушке горе, у Врднику (Fruške Terme Resort), обухвата богат програм за најмлађе – низ радионица, плесних представа, филмских и књижевних догађаја, које ће деци улепшати први јунски викенд. Улаз на све програме је слободан.

Хероине чији се глас далеко чује читаће деци бајке. Старе приче уз које смо сви одрасли на другачији начин ће испричати глумица Аница Добра, 3. јуна у 17 часова, новинарка Наташа Миљковић, 4. јуна у 17 часова и глумица Наташа Тапушковић, 5. јуна у 17 часова. Филмски програм ће забавити и децу и одрасле, а одражће се под ведрим небом, 5. јуна у 21 час, када ће се приказати један од филмова који је у последње време побрао све симпатије публике – „Лето кад сам научила да летим”, рађен према књизи Јасминке Петровић, у режији Радивоја Андрића.

Ерсте банка је припремила занимљив Ерсте програм за децу на тему финансијске едукације који ће се одржавати 4. и 5. јуна, од 16 до 20 часова. Учење кроз игру и забаву! Радионице су осмишљене као забавне и интерактивне, али пре свега едукативне. Деца ће имати прилику да сликају, праве моделе кованица, погађају тајне предмете, али пре свега – да уче о овој важној теми. Програм је намењен и малишанима и старијој деци која желе да се забаве и тестирају своје знање из области финансија.

Новац није компликована тема за разговор с децом као што се то можда чини, али важно је да јој се приступи на прави начин. Ерсте банка је осмислила игрицу и позоришну представу „Чувари Змајевог блага” како би на забаван и пријемчив начин приближила најмлађима појмове као што су штедња, потрошња или камата. Представа „Чувари Змајевог блага” ће бити одиграна 4. јуна у 18 часова. Одговара узрасту од шест до 11 година, али ће уз подршку родитеља у њој сигурно уживати и млађа деца. Змај деци великодушно дели своје благо, али, да би га сачувала, деца треба да знају одговоре на бројна питања. На овај начин, кроз интеракцију и забаву, деца праве своје прве кораке ка финансијском описмењавању и стварају одличну основу за управљање новцем.

Дечји кутак обухватиће полигон спретности, игре попут билијара ногом, фризбија, пуштања змајева на ветру и бацања лаких авиончића без мотора, уз аниматоре који ће децу све време водити кроз игре. Најмлађи ће развијати различите интелектуалне, моторичке, социјалне, чак и емотивне способности у оквиру радионице „Облутак” за коју је задужена Дуња Шашић, потврђена експерткиња у креативном раду са децом. Дечји програм употпуниће и плесна представа „Теорија релативитета”, као и Рок камп за девојчице, где ће са полазницама радити музичарка Маја Цветковић из бенда E-Play и новинарка и уредница емисије Бунт на РТС-у, Бранка Главоњић.

Осим chill out зоне, ДДОР ће на „Вили“ отворити ДДОР шумску учионицу у којој ће деца учити кроз игру – сами ће садити цвеће, учећи успут како се то правилно ради.

„ШУМА ИДЕ(Ј)А – Заједно правимо иде(ј)е које чувају природу“ је дечји еко-едукативни програм који IDEA реализује на фестивалу „Вила“ са еко активистима из ауторског тима дечјег еколошког телевизијског серијала „Уприроди се“, која промовише ангажован однос према природи. Радионице које организују одржаће се 4. и 5. јуна, од 16 до 20 часова. Деца ће на радионицама израђивати кућицу за инсекте, тзв. хотел за бубице, као и мале биљне бомбице од рециклираног папира са семењем за 15 врста медоносних пчела помоћу којих ће се одиграти герилска садња „раја за пчеле“. Радионица „Шуменков инструментаријум“ обухватиће израду инструмената од природних материјала и свирање у травку, диџериду, саксофон од трске, пиштаљке, шушке, звучни лук – дромбуље и слично. На радионицама „Брзометлицин“ и „Пиратин рецикларијум“ деца ће израђивати сувенире од рециклираних материјала – пластичне боце постаће саксије, а тетрапак ће бити претворен у новчаник.

Док деца уживају у својим активностима, родитељи могу направити излет у зону „Велики хлад” која се простире на чак 400 квадратних метара. У близини ће бити постављена зона са храном и базар са 20 штандова, на којима ће се продавати фина домаћа храна, вино, накит и одећа домаћих креатора, природна козметика и слични производи. Ове зоне употпуњују породични догађај и формирају кутак у ком свако може пронаћи нешто за себе.

Фестивал „Вила” уједињује локалне и светске уметнице, хероине данашњице, кроз широк спектар културних програма за целу породицу – музичких, позоришних и визуелних представа, радионица и гастрономских догађаја.

„Вила” је део програмског лука Херoине који се бави женским стваралаштвом, подстицањем и промовисањем женске културе и уметности и одржава се у славу велике српске хероине прошлости – песникиње, гитаристкиње, новинарке и боркиње, Милице Стојадиновић Српкиње – у Врднику, где је Милица провела већи део свог детињства.

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.