Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

20/05/2022
Festival „Vila”: Jedinstveno iskustvo na Fruškoj gori uz heroine današnjice
20/05/2022

U slavu velike srpske heroine prošlosti, pesnikinje, gitaristkinje, novinarke i borkinje Milice Stojadinović Srpkinje, u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, od 3. do 5. juna, publika će imati priliku da uživa u bogatom kulturnom programu porodičnog festivala „Vila”, u jedinstvenom ambijentu Fruške gore, u Vrdniku (Fruške Terme Resort), gde je Milica provela veći deo svog detinjstva.

Ovaj jedinstveni festival se održava prvi put, i to u okviru programskog luka Heroine, a ujediniće lokalne i svetske umetnice, heroine današnjice, kroz širok spektar muzičkih, pozorišnih i vizuelnih predstava, radionica i gastronomskih događaja.

Od klasične muzike, preko popa, do metal muzike – „Vila” će u Vrdnik dovesti gotik vilu Tarju Turunen, vile klasične muzike – violinistkinju Simon Lamsma koja nastupa sa orkestrom Kamerata Novi Sad i violistkinju Tabeu Cimerman, četiri vile koje čine bend Warpaint, vilu Jenny (Ace of Base), ali i regionalne vile Natali Dizdar, Kaliopi i Amiru Medunjanin uz Vojvođanski simfonijski orkestar, koje će nastupima doprineti bajkovitoj festivalskoj atmosferi.

Heroine čiji se glas daleko čuje, Anica Dobra, Nataša Tapušković i Nataša Miljković, čitaće deci bajke i ispričati stare priče na drugačiji način. Osim toga, program za najmlađe obuhvatiće niz radionica, plesnih predstava i književnih događaja, koje će deci ulepšati prvi junski vikend.

Posetioci će imati priliku da uživaju i u teatru jer će Nataša Ninković i Zoran Cvijanović igrati predstavu „Prah”, u režiji mladog priznatog reditelja Veljka Mićunovića.

Trodnevni filmski program pod vedrim nebom zabaviće i decu i odrasle, kada će, između ostalih, biti prikazan i jedan od filmova koji je u poslednje vreme pobrao sve simpatije publike – „Leto kad sam naučila da letim”, rađen prema knjizi Jasminke Petrović, u režiji Radivoja Andrića.

Dečiji kutak obuhvatiće poligon spretnosti, igre poput bilijara nogom, frizbija, puštanja zmajeva na vetru i bacanja lakih aviončića bez motora, uz animatore koji će decu sve vreme voditi kroz igre. Najmlađi će razvijati različite intelektualne, motoričke, socijalne, čak i emotivne sposobnosti u okviru radionice „Oblutak” za koju je zadužena Dunja Šašić, potvrđena ekspertkinja u kreativnom radu sa decom. Dečiji program upotpuniće i Rok kamp za devojčice.

Dok mališani uživaju u svojim aktivnostima, osmišljena je zona „Veliki hlad”, koja se prostire na čak 400 kvadratnih metara, gde će roditelji uživati u pikniku i atmosferi garden-partija. Biće postavljena i zona sa hranom, kao i toaleti sa tekućom vodom. Takođe, u blizini će se nalaziti bazar sa 20 štandova, na kojima će se prodavati fina domaća hrana, vino, nakit i odeća domaćih kreatora i kreatorki, prirodna kozmetika i slični proizvodi. Ove zone upotpunjuju porodični događaj i formiraju kutak u kom svako može pronaći nešto za sebe.

Partner programskog luka Heroine je Erste banka, koja će se na festivalu „Vila” predstaviti kroz niz zabavnih i edukativnih Erste programa za decu. Deca će o novcu učiti kroz igricu „Čuvari Zmajevog blaga” i istoimenu predstavu. Zmaj deci velikodušno deli svoje blago, ali, da bi ga sačuvala, deca moraju znati odgovore na brojna pitanja. Predstava „Čuvari Zmajevog blaga” odgovara deci uzrasta od šest do 11 godina, ali će uz podršku roditelja u njoj sigurno uživati i mlađa deca. Na ovaj način, kroz interakciju i zabavu, deca prave svoje prve korake ka finansijskom opismenjavanju i stvaraju odličnu osnovu za upravljanje novcem.

Osim chill out zone, DDOR će na „Vili“ otvoriti DDOR šumsku učionicu u kojoj će deca učiti kroz igru – sami će saditi cveće, učeći usput kako se to pravilno radi.

„ŠUMA IDE(J)A – Zajedno pravimo ide(j)e koje čuvaju prirodu“ je dečji eko-edukativni program koji IDEA realizuje na festivalu „Vila“ sa eko aktivistima iz autorskog tima dečjeg ekološkog televizijskog serijala „Uprirodi se“, koja promoviše angažovan odnos prema prirodi. Radionice koje organizuju održaće se 4. i 5. juna, od 16 do 20 časova. Deca će na radionicama izrađivati kućicu za insekte, tzv. hotel za bubice, kao i male biljne bombice od recikliranog papira sa semenjem za 15 vrsta medonosnih pčela pomoću kojih će se odigrati gerilska sadnja „raja za pčele“. Radionica „Šumenkov instrumentarijum“ obuhvatiće izradu instrumenata od prirodnih materijala i sviranje u travku, didžeridu, saksofon od trske, pištaljke, šuške, zvučni luk – drombulje i slično. Na radionicama „Brzometlicin“ i „Piratin reciklarijum“ deca će izrađivati suvenire od recikliranih materijala – plastične boce postaće saksije, a tetrapak će biti pretvoren u novčanik.

Više detalja o samom festivalu, satnica i mapa sa tačnim lokacijama biće uskoro objavljeni na sajtu i fruskogorskavila.rs.

Foto: Jelena Ivanović, Srđan Doroški, Miloš Nadaždin, Promo

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.