Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/05/2022
Фестивал „Вила”: Јединствено искуство на Фрушкој гори уз хероине данашњице
20/05/2022

У славу велике српске хероине прошлости, песникиње, гитаристкиње, новинарке и боркиње Милице Стојадиновић Српкиње, у години када је Нови Сад Европска престоница културе, од 3. до 5. јуна, публика ће имати прилику да ужива у богатом културном програму породичног фестивала „Вила”, у јединственом амбијенту Фрушке горе, у Врднику (Fruške Terme Resort), где је Милица провела већи део свог детињства.

Овај јединствени фестивал се одржава први пут, и то у оквиру програмског лука Хероине, а ујединиће локалне и светске уметнице, хероине данашњице, кроз широк спектар музичких, позоришних и визуелних представа, радионица и гастрономских догађаја.

Од класичне музике, преко попа, до метал музике – „Вила” ће у Врдник довести готик вилу Тарју Турунен, виле класичне музике – виолинисткињу Симон Ламсма која наступа са оркестром Камерата Нови Сад и виолисткињу Табеу Цимерман, четири виле које чине бенд Warpaint, вилу Jenny (Ace of Base), али и регионалне виле Натали Диздар, Калиопи и Амиру Медуњанин уз Војвођански симфонијски оркестар, које ће наступима допринети бајковитој фестивалској атмосфери.

Хероине чији се глас далеко чује, Аница Добра, Наташа Тапушковић и Наташа Миљковић, читаће деци бајке и испричати старе приче на другачији начин. Осим тога, програм за најмлађе обухватиће низ радионица, плесних представа и књижевних догађаја, које ће деци улепшати први јунски викенд.

Посетиоци ће имати прилику да уживају и у театру јер ће Наташа Нинковић и Зоран Цвијановић играти представу „Прах”, у режији младог признатог редитеља Вељка Мићуновића.

Тродневни филмски програм под ведрим небом забавиће и децу и одрасле, када ће, између осталих, бити приказан и један од филмова који је у последње време побрао све симпатије публике – „Лето кад сам научила да летим”, рађен према књизи Јасминке Петровић, у режији Радивоја Андрића.

Дечији кутак обухватиће полигон спретности, игре попут билијара ногом, фризбија, пуштања змајева на ветру и бацања лаких авиончића без мотора, уз аниматоре који ће децу све време водити кроз игре. Најмлађи ће развијати различите интелектуалне, моторичке, социјалне, чак и емотивне способности у оквиру радионице „Облутак” за коју је задужена Дуња Шашић, потврђена експерткиња у креативном раду са децом. Дечији програм употпуниће и Рок камп за девојчице.

Док малишани уживају у својим активностима, осмишљена је зона „Велики хлад”, која се простире на чак 400 квадратних метара, где ће родитељи уживати у пикнику и атмосфери гарден-партија. Биће постављена и зона са храном, као и тоалети са текућом водом. Такође, у близини ће се налазити базар са 20 штандова, на којима ће се продавати фина домаћа храна, вино, накит и одећа домаћих креатора и креаторки, природна козметика и слични производи. Ове зоне употпуњују породични догађај и формирају кутак у ком свако може пронаћи нешто за себе.

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка, која ће се на фестивалу „Вила” представити кроз низ забавних и едукативних Ерсте програма за децу. Деца ће о новцу учити кроз игрицу „Чувари Змајевог блага” и истоимену представу. Змај деци великодушно дели своје благо, али, да би га сачувала, деца морају знати одговоре на бројна питања. Представа „Чувари Змајевог блага” одговара деци узраста од шест до 11 година, али ће уз подршку родитеља у њој сигурно уживати и млађа деца. На овај начин, кроз интеракцију и забаву, деца праве своје прве кораке ка финансијском описмењавању и стварају одличну основу за управљање новцем.

Осим chill out зоне, ДДОР ће на „Вили“ отворити ДДОР шумску учионицу у којој ће деца учити кроз игру – сами ће садити цвеће, учећи успут како се то правилно ради.

„ШУМА ИДЕ(Ј)А – Заједно правимо иде(ј)е које чувају природу“ је дечји еко-едукативни програм који IDEA реализује на фестивалу „Вила“ са еко активистима из ауторског тима дечјег еколошког телевизијског серијала „Уприроди се“, која промовише ангажован однос према природи. Радионице које организују одржаће се 4. и 5. јуна, од 16 до 20 часова. Деца ће на радионицама израђивати кућицу за инсекте, тзв. хотел за бубице, као и мале биљне бомбице од рециклираног папира са семењем за 15 врста медоносних пчела помоћу којих ће се одиграти герилска садња „раја за пчеле“. Радионица „Шуменков инструментаријум“ обухватиће израду инструмената од природних материјала и свирање у травку, диџериду, саксофон од трске, пиштаљке, шушке, звучни лук – дромбуље и слично. На радионицама „Брзометлицин“ и „Пиратин рецикларијум“ деца ће израђивати сувенире од рециклираних материјала – пластичне боце постаће саксије, а тетрапак ће бити претворен у новчаник.

Више детаља о самом фестивалу, сатница и мапа са тачним локацијама биће ускоро објављени на сајту и fruskogorskavila.rs.

Фото: Срђан Дорошки, Mилош Надаждин, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.