Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/11/2016
Нови Сад 2021 – прилика за побољшање културне сарадње у Дунавском региону
29/11/2016

Од 23. до 25. новембра у бугарском граду Русе одржана је Четврта међународна дунавска конференција о култури под слоганом „Регионална сарадња у Дунавском региону – заједно дуж Дунава ка Европи“. Реч је о наставку веома успешног пројекта усмереног ка подстицању културне сарадње и размене међу градовима и земљама дуж Дунава, а подсетимо да је Друга међународна дунавска конференција одржана са великим успехом у Новом Саду 2014. године.

Овогодишња Конференција је окупила велики број културних радника, уметника и доносилаца одлука са циљем представљања најбоље праксе у области културе и уметности и подстицања сарадње и директне размене и умрежавања уметника и културних организација Дунавског региона.

dunavski-dijalozi-1

Имајући у виду да је Нови Сад један од културних центара овог региона, а у светлу великих овогодишњих успеха нашег града на интернационалном плану који су крунисани избором града за Омладинску престоницу Европе 2019. године и Европску престоницу културе 2021. године, присуство представника пројекта Нови Сад 2021 на Конференцији дочекано је са посебном пажњом као својеврсна прилика за развој културне сарадње у Дунавском региону.

Менаџер за међународну сарадњу Вук Радуловић је као представник пројекта био члан панела под називом „Од Дунава ка Европи: Успешно започети подунавски културни пројекти и обећавајуће иницијативе“. Том приликом, он је подсетио на значај Дунава и сарадње у региону за пројекат Нови Сад 2021.

Менаџер за међународну сарадњу Вук Радуловић
Менаџер за међународну сарадњу Вук Радуловић

 

„Дунав је уткан у основни концепт кандидатуре нашег града – За нове мостове!. Истовремено, он изражава и основну идеју развоја града и симболичког превазилажења јаза између 20. и 21. века, али и идеју интернационализације културне сцене Новог Сада, кроз повезивање са културним организацијама из Дунавског региона, а затим и Европе. Отуда смо, у оквиру наше програмске структуре, развили посебну програмску линију „DanubiaNS“, која је посвећена управо пројектима који ће се реализовати са партнерима у Дунавском региону.“

Наравно, истиче Вук, реч је само о иницијалним пројектима, развијеним како би се појаснио основни концепт сарадње у региону, који је осмислио тим експерата који је радио на пројекту Нови Сад 2021.

„Ми смо, пред нас, поставили три основна циља везана за културну сарадњу у Дунавском региону до 2021. године. Прво, желимо да окупимо уметнике, културне раднике и дипломате у нашем граду са идејом промишљања културне сарадње у региону и осмишљавања нових идеја, што је видљиво у пројекту „На средини Дунава“. Друго, желимо да пружимо снажан подстицај копродукцији и сарадњи уметника, што истичемо, рецимо, кроз пројекат „Уметнички дијалози“. И напослетку, желимо да представимо и промовишемо савремено стваралаштво у Дунавском региону, али и градове који се налазе у овој регији, што посебно развијамо кроз концепт „Дунавске променаде“. Имајући у виду наведене циљеве, искористио бих ову прилику да позовем све присутне представнике културног сектора из Дунавског региона да сарађујемо у наредних пет година, заједнички градећи нови и бољи, културни регион. Наша врата су отворена за све предлоге и сугестије!“, додаје, а своје учешће у панелу је завршио речима:
„Нови Сад је, као што знате, изабран за Европску престоницу културе 2021. године. Имајући у виду да је исте године изабран и Темишвар у категорији румунских градова, сматрамо да је ово огромна прилика за развој културе у целом Дунавском региону. Отуда ћемо посвећено радити на развоју културних веза са свим градовима и културним радницима дуж Дунава.“

Како је одлучено на крају овог сусрета, наредна Међународна дунавска конференција о култури биће одржана у Печују, граду побратиму Новог Сада, који је 2010. године такође био Европска престоница културе.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.