Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

26/06/2022
Нови Сад – Европска престоница мира
26/06/2022

Нови Сад постаје једини град у Европи у коме се, захваљујући уметничким програмима, од 17. јуна до 17. јула, гради Тврђава мира. Нови програмски лук Европске престонице културе окупиће више од 1500 уметника и уметница из 30 земаља, који ће се, славећи мир, у само месец дана представити са готово 150 догађаја.

„Зашто програм о миру почињемо сећањем на највеће страдање Новог Сада и Европе, Другим светским ратом? Заборав и подразумевање мира су нам опомена. Градећи Тврђаву мира последње четири године, многобројни европски уметници и уметнице и организације одазвали су се нашем позиву, подразумевајући да је то важна тема за наш град и наше поднебље. Од марта, цела Европа поново увиђа да мир није задатост, већ стање које се увек изнова мора утврђивати”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

У првој недељи Тврђаве мира издвајају се излагања светских експерата и интелектуалаца, попут добитнице Пулицерове награде, фото-репортерке Марисе Рот, али и прво извођење Друге Малерове симфоније у Новом Саду. Под диригентском палицом Александра Марковића, Војвођански симфонијски оркестар ће на концерту „Васкрснуће по Малеру” направити најбољу увертиру за уметничке спектакле који следе.

Један од највећих и најзначајнијих догађаја ове године у свету класичне музике, „Бетовен маратон”, биће одржан у оквиру Тврђаве мира. Непоновљивом извођењу свих девет Бетовенових симфонија у једном дану присуствоваћемо 26. јуна у Градској концертној дворани и на Петроварадинској тврђави. Симфоније ће наизменично изводити више од 200 извођача и извођачица Београдске и Дортмундске филхармоније, под управом дортмундског шефа-диригента, Габријела Фелца.

Улаз на концерт на отвореном је слободан, док се улазнице за концерте у Градској концертној дворани продају, за сваки од четири концерта посебно, и доступне су у целокупној продајној мрежи Gigs Tix као и на њиховом сајту.

Цена карте за један концерт је 1700 динара, а поводом Светског дана музике поклањамо 50% попуста на улазнице за 1. и 2. концерт. Карте са попустом можете купити само у Gigs Tix продајном објекту у Париском магазину.

„Срећан сам што Нови Сад и Дортмунд сада деле јединствену везу кроз овај велики пројекат који укључује извођење свих девет Бетовенових симфонија. Први концерт биће изведен у Дортмунду 19. јуна, а онда се видимо и у Новом Саду недељу дана касније”, рекао је шеф-диригент Дортмундске филхармоније, Габријел Фелц.

Сценски догађаји сезоне биће инспирисани делима двојице чувених немачких аутора. Мјузикл „Wir sind das Volk” („Ми смо народ”), по делу Хајнера Милера, извешће легендарни словеначки састав Лајбах 2. јула, први пут у Новом Саду.

Представу „Мефисто”, по роману Клауса Мана, изводи више од 40 актера и актерки предвођених великанима и великанкама српског глумишта, међу којима су Мирјана Карановић, Миодраг Кривокапић и Гордана Димић, у Српском народном позоришту (СНП) 12. и 14. јула. Чувено дело на сцену СНП-а поставља један од најзначајнијих редитеља у региону, Харис Пашовић.

„Јако је добро радити пројекат у оквиру програма Европске престонице културе у Новом Саду. Немања Миленковић и његов тим успјели су да доведу неке од најзначајнијих домаћих, регионалних и интернационалних умјетника у Нови Сад. Ова престижна титула ствара веома занимљив културни модел, који може бити узор за будуће културне политике, не само у Новом Саду, него и у многим другим европским градовима”, рекао је редитељ Пашовић. Продаја улазница за представу „Мефисто“ почиње данас на билетарници Српског народног позоришта.

Богато наслеђе тзв. Старе Европе, које сведочи о мирнодопском животу у неолитском периоду, биће представљено великом изложбом „Сан неолитске ноћи”. Публика ће ову поставку археолошког подухвата Музеја Војводине и Народног музеја Србије имати прилику да види од 15. јула.

Велико финале програмског лука Тврђава мира биће уприличено уз приказивање прве филмске саге о Новом Саду „Либерта – рађање града”. Премијера овог јединственог остварења у српској кинематографији, које потписују редитељи Гвозден Ђурић и Жанко Томић, биће одржана 17. јула на Петроварадинској тврђави и повешће гледаоце и гледатељке у авантуру из епохе мирног ослобађања Новог Сада и добијања статуса слободног краљевског града.

„Тешко се овакви пројекти у позоришту и на филму продуцирају. Европска престоница културе је препознала да треба да нам помогне да урадимо нешто што бисмо, иначе, тешко могли да изведемо, да смо у неким редовним продукционим текућим водама. Ово је, најкраће реченo, прича о околностима које су довеле до повеље. Ово је ипак фикција и ауторско дело, један поглед на околности које су владале у Европи у то време”, истакао је редитељ Жанко Томић.

Фото: Маја Медић, Владимир Величковић, Maja Nightingale

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.