Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

26/06/2022
Novi Sad – Evropska prestonica mira
26/06/2022

Novi Sad postaje jedini grad u Evropi u kome se, zahvaljujući umetničkim programima, od 17. juna do 17. jula, gradi Tvrđava mira. Novi programski luk Evropske prestonice kulture okupiće više od 1500 umetnika i umetnica iz 30 zemalja, koji će se, slaveći mir, u samo mesec dana predstaviti sa gotovo 150 događaja.

„Zašto program o miru počinjemo sećanjem na najveće stradanje Novog Sada i Evrope, Drugim svetskim ratom? Zaborav i podrazumevanje mira su nam opomena. Gradeći Tvrđavu mira poslednje četiri godine, mnogobrojni evropski umetnici i umetnice i organizacije odazvali su se našem pozivu, podrazumevajući da je to važna tema za naš grad i naše podneblje. Od marta, cela Evropa ponovo uviđa da mir nije zadatost, već stanje koje se uvek iznova mora utvrđivati”, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

U prvoj nedelji Tvrđave mira izdvajaju se izlaganja svetskih eksperata i intelektualaca, poput dobitnice Pulicerove nagrade, foto-reporterke Marise Rot, ali i prvo izvođenje Druge Malerove simfonije u Novom Sadu. Pod dirigentskom palicom Aleksandra Markovića, Vojvođanski simfonijski orkestar će na koncertu „Vaskrsnuće po Maleru” napraviti najbolju uvertiru za umetničke spektakle koji slede.

Jedan od najvećih i najznačajnijih događaja ove godine u svetu klasične muzike, „Betoven maraton”, biće održan u okviru Tvrđave mira. Neponovljivom izvođenju svih devet Betovenovih simfonija u jednom danu prisustvovaćemo 26. juna u Gradskoj koncertnoj dvorani i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Simfonije će naizmenično izvoditi više od 200 izvođača i izvođačica Beogradske i Dortmundske filharmonije, pod upravom dortmundskog šefa-dirigenta, Gabrijela Felca.

Ulaz na koncert na otvorenom je slobodan, dok se ulaznice za koncerte u Gradskoj koncertnoj dvorani prodaju, za svaki od četiri koncerta posebno, i dostupne su u celokupnoj prodajnoj mreži Gigs Tix, kao i na njihovom sajtu.

Cena karte za jedan koncert je 1700 dinara, a povodom Svetskog dana muzike poklanjamo 50% popusta na ulaznice za 1. i 2. koncert. Karte sa popustom možete kupiti samo u Gigs Tix prodajnom objektu u Pariskom magazinu.

„Srećan sam što Novi Sad i Dortmund sada dele jedinstvenu vezu kroz ovaj veliki projekat koji uključuje izvođenje svih devet Betovenovih simfonija. Prvi koncert biće izveden u Dortmundu 19. juna, a onda se vidimo i u Novom Sadu nedelju dana kasnije”, rekao je šef-dirigent Dortmundske filharmonije, Gabrijel Felc.

Scenski događaji sezone biće inspirisani delima dvojice čuvenih nemačkih autora. Mjuzikl „Wir sind das Volk” („Mi smo narod”), po delu Hajnera Milera, izvešće legendarni slovenački sastav Lajbah 2. jula, prvi put u Novom Sadu.

Predstavu „Mefisto”, po romanu Klausa Mana, izvodi više od 40 aktera i akterki predvođenih velikanima i velikankama srpskog glumišta, među kojima su Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić i Gordana Dimić, u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) 12. i 14. jula. Čuveno delo na scenu SNP-a postavlja jedan od najznačajnijih reditelja u regionu, Haris Pašović.

„Jako je dobro raditi projekat u okviru programa Evropske prestonice kulture u Novom Sadu. Nemanja Milenković i njegov tim uspjeli su da dovedu neke od najznačajnijih domaćih, regionalnih i internacionalnih umjetnika u Novi Sad. Ova prestižna titula stvara veoma zanimljiv kulturni model, koji može biti uzor za buduće kulturne politike, ne samo u Novom Sadu, nego i u mnogim drugim evropskim gradovima”, rekao je reditelj Pašović. Prodaja ulaznica za predstavu „Mefisto“ počinje danas na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Bogato nasleđe tzv. Stare Evrope, koje svedoči o mirnodopskom životu u neolitskom periodu, biće predstavljeno velikom izložbom „San neolitske noći”. Publika će ovu postavku arheološkog poduhvata Muzeja Vojvodine i Narodnog muzeja Srbije imati priliku da vidi od 15. jula.

Veliko finale programskog luka Tvrđava mira biće upriličeno uz prikazivanje prve filmske sage o Novom Sadu „Liberta – rađanje grada”. Premijera ovog jedinstvenog ostvarenja u srpskoj kinematografiji, koje potpisuju reditelji Gvozden Đurić i Žanko Tomić, biće održana 17. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi i povešće gledaoce i gledateljke u avanturu iz epohe mirnog oslobađanja Novog Sada i dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada.

„Teško se ovakvi projekti u pozorištu i na filmu produciraju. Evropska prestonica kulture je prepoznala da treba da nam pomogne da uradimo nešto što bismo, inače, teško mogli da izvedemo, da smo u nekim redovnim produkcionim tekućim vodama. Ovo je, najkraće rečeno, priča o okolnostima koje su dovele do povelje. Ovo je ipak fikcija i autorsko delo, jedan pogled na okolnosti koje su vladale u Evropi u to vreme”, istakao je reditelj Žanko Tomić.

Foto: Maja Medić, Vladimir Veličković, Maja Nightingale

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.