Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/04/2022
Нови Сад као Европска престоница културе за младе, од младих и са младима
06/04/2022

Деца и млади ће током априла и маја бити у средишту Европске престонице културе. Три програма „Школе будућности”, „Заставе будућности” и „Бајке будућности”, са 460 уметника из 30 земаља, представиће се кроз 270 различитих културних догађаја.

Бежање у „Школе будућности”

Новосадске „школе будућности” постаће сцене за представе, изложбе, мјузикле и експерименталне програме. Врхунски инострани уметници, али и домаћи ствараоци, постаће предавачи у 18 новосадских школа. Издвајају се светски призната диригенткиња Кармина Шилец, али и чувени европски кореографи, попут Панде ван Проздеј и Стефана Лутермана из Холандије и Ђованија Зазера и Рианон Морган из Луксембурга. Четири најпрестижније плесне трупе радиће са ученицима у новој Балетској школи и Српском народном позоришту: Ју Стромгрен компанија (Осло), Батшева ансамбл (Тел Авив), Малпасo (Хавана) и Балет Џез (Монтреал). У визуелној уметности у „Школама будућности” предавачи ће бити јапански уметник Акиори Оиши и сликарка Шантал Мике. Представе из осам европских земаља, које су припремали њихови вршњаци са европским редитељима, биће представљене новосадским ученицима и студентима, од 5. до 8. априла у оквиру позоришног фестивала EYE.NET.

Несвакидашњем и другачијем приступу образовању деце и младих прикључују се и домаћи ствараоци, попут сатиричарa из „Државног посла”, јутјуберa Yasserstainа, као и музичара Марка Шелића Марчела и ди-џеја Владимир Аћића који ће имати своје наступе 8. априла, али и бројни други. „Школама будућности” прикључили су се и музеји, галерије, културне станице и културни центри, који ће на тај начин постати нови центри образовања за све суграђане.

Критичко промишљање и изражавање кроз „Заставе будућности” у последњим данима априла

Млади уметници ће у „Заставама будућности”, које ће бити одржане од 28. до 30. априла, својим стваралаштвом преобликовати обновљени Кретивни дистрикт. Три дана ће, са више од 70 догађаја, плесом, перформансима, представама, активацијама, изложбама, концертима и радионицама оживети простор аутентичног индустријског наслеђа Новог Сада. „Заставе будућности” издвајају четири несвакидашње изложбе. Од дечијих радова, који обухватају генерације деце више од пола века уназад, студентских радова који приказују њихову свакодневицу, нове савремене уметничке праксе, па све до радова младих уметника који имају прилику да се изразе кроз иновативне уметничке форме, попут прве новосадске галерије на отвореном – млади обликују Креативни дистрикт у свом стилу. У овом сегменту се посебно издваја пет представа, фестивал уличног плеса, уметнички циркус, а потом и програм компаније А1 Србија – еколошка радионица „Бољи ваздух за све”, као и радионица „Ја као дигитални уредник/уредница”, коју ће водити двојица инфлуенсера, Алекса Тодоровић и Давид Павловић. Такође, први пут ће се у Новом Саду више од 30 младих музичара из целе Европе, региона и Србије, представити кроз најразличитије музичке жанрове. Поред младих џез састава из седам европских престоница културе наступиће и Szabolcs Bognar, Turbojazz, Frontline Vibers, Кене Бери, Зои, Шајзербитерлемон, Фантом, Лука Рајић, Марко Луис и многи други. Подршку програму „Заставе будућности” пружили су: ИДЕА, ДДОР и А1 Србија.

Бајке у новом оделу – свет магије кроз „Бајке будућности”

Захваљујући програму „Бајке будућности”, старе приче добиће ново рухо. Нови Сад и околина ће кроз опере за децу, луткарске представе и интерактивне позоришне трупе, испричати 200 нових и јединствених прича које ће спојити уметнике из 13 земаља. Уз угледне ауторе, попут Кокана Младеновића, који ће приредити незаборавнa „Гуливерова путовања” на улицама града, Српска Атина ће угостити и неке од најзначајнијих позоришних трупа за децу из Европе, попут Даблинског позоришног фестивала, колектива Амено из Шпаније, Грус Грус Театра из Финске, Лутковног гледалишча из Словеније, чешког Алфа театра и многих других.

„Школе будућности”, „Заставе будућности” и „Бајке будућности” део су програмског лука „Будућност Европе”, једног од осам програмских лукова који чине програмски концепт Европске престонице културе 2022. године.

Фото: Владимир Величковић, Ана Кашћелан, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.