Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

16/09/2022
Нови Сад од викенда претворен у Град књиге
16/09/2022

Европска престоница културе овог викенда постаје центар писане речи, окупљајући европске, регионалне и домаће ауторе и ауторке, јер актуелни Калеидоскоп културе улази у своју трећу недељу, посвећену књижевности. Догађај који отвара недељу књижевности 17. и 18. септембра јесте Град књиге, који је овог пута, због најављених непогодних временских прилика, премештен из Подграђа Петроварадинске тврђаве, где се већ две године одржава, у затворени простор СПЕНС-а. Улаз на све догађаје је слободан.

На главној сцени, испред Градске кафане, првог дана, представиће се један од најзначајнијих књижевника Ласло Вегел, а публика ће слушати и црногорске комичаре The Books of Knjige. У недељу, 18. септембра, на исту сцену стижу добитник НИН-ове награде Владимир Пиштало, једна од најчитанијих регионалних књижевница Ведрана Рудан, млади аутор Александар Танурџић, дизајнер, визуелни уметник и писац Славимир Стојановић Футро, као и великанка српског глумишта, Светлана Цеца Бојковић и други.

Нажалост промоција књиге „Неоштрине” Сање Савић Милосављевић отказана је због болести књижевнице.

Књижевни догађај по ком је Нови Сад стао раме уз раме са европским градовима — Ноћ књижевности, који се трећу годину заредом одржава у оквиру Калеидоскопа културе, окупиће ауторе и ауторке из осам земаља, у различитим објектима у приземљу СПЕНС-а. Под покровитељством EUNIC-a, у Ноћи књижевности у Новом Саду представиће се следећи аутори: Rosella Postorino (Италија), Radu Pavel Gheo (Румунија), Љуба Арнаутовић (Аустрија), Стеван Брадић (Србија), Ben Clark (Шпанија), Cornelia Hülmbauer (Аустрија), Sophie Daull (Француска) и Наташа Крамбергер (Словенија).

Опроштајни концерт чувеног Лачног Франза, монодрама великог Петра Божовића и филмски класик из 1946.

Град књиге, иако првенствено усмерен на књижевност, акценат ставља и на извођачку уметност и то уз велика имена. Првог дана, чувени словеначки бенд Лачни Франз предвођен Зораном Предином започеће своју туру опроштајних концерата у Србији и то баш у Новом Саду. Уз велико име с музичке сцене, 17. септембра стиже и велико име театра, а то је легендарни Петар Божовић и његова монодрама „Рече ми један чоек, ћераћемо се још, кад будем млађи”. Град књиге употпуниће и пројекција филмског класика Franka Capre из 1946. године „It’s a Wonderful Life”, који је Амерички филмски институт уврстио међу 100 најбољих филмова икад снимљених.

Програм за најмлађе отвара Град књиге

Програм ће оба дана викенда отворити садржаји за најмлађе и то већ од 15 часова. У суботу, 17. септембра, децу и њихове родитеље очекује један од наших највећих глумаца Војислав Воја Брајовић, хор „Чаролија” под диригентском палицом Леонтине, дечији хор „Звончићи”, као и други програми. Другог дана, 18. септембра, глумац Зијах Соколовић читаће бајке, а стиже и чувени дечији хор „Колибри”, као и Удружење уметника „Високо Ц” које ће извести опере за децу, и други.

Недеља књижевности трајаће до 23. септембра и обухватиће више од 20 догађаја по читавом Новом Саду.

Калеидоскоп културе траје до 7. октобра, а након недеље књижевности почиње недеља визуелне и, на крају, недеља примењене уметности.

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банкаIDEAДДОР осигурањеА1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Небојша Бабић, Владимир Величковић, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.