Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
пројекат 22

Објављено:

01/06/2021
Нови Сад у 22 дана симболично представља програм Европске престонице културе за 2022. годину
01/06/2021

Погледајте програм

Нови Сад се ужурбано припрема за годину у којој ће бити носилац једне од најпрестижнијих титула – титуле Европске престонице културе. Својеврсна увертира у то како ће изгледати 2022. година у граду културе биће нови Пројекат 22 који заједно представљају Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ и Фестивал НЕО – некласични фестивал класичне музике. На крилатици „За нове мостове“, кроз начела пројекта Европске престонице културе – децентрализацију, повезивање домаће и европске сцене и музику као универзални језик, Пројекат 22 од 11. јуна до 3. јула, односно у 22 дана, симболично ће представити концепт самог програма Европске престонице културе за 2022. годину. Концепт програма у години титуле структуиран је у осам програмских лукова, са програмским током који их прожима – платформом Висит Нови Сад.

На бројним локацијама широм Новог Сада и у његовој околини, међу којима су мрежа културних станица, Галерија Матице српске, Синагога, Католичка порта, Петроварадинска тврђава, Бранково коло, Сремски Карловци наступиће велика и реномирана музичка имена, али и нове, младе наде из неколико земаља – Србије, Аустрије, Немачке, Узбекистана, Јапана, Мађарске, Хрватске, Француске. Већ кроз саму разноликост извођача коју ће Пројекат 22 окупити, спој искуства и младости, домаће, европске и светске сцене и то у сваком кутку града, наговештава се оно што нас очекује 2022. године.

Пројекат 22 биће и интересантан спој музичких жанрова и стилова, па ће тако у програму учествовати познати музичар и текстописац Рамбо Амадеус са оркестром Камерата Нови Сад у изведби своје Еко опере „Пасија по Стели“, те Квартет Шимуна Матишића из Загреба уз џез са обрадама мелодија Волфганга Амадеуса Моцарта, Филхармонија младих музичке школе „Исидор Бајић“ под диригентском палицом Тамаре Адамов Петијевић, млада, али већ виолончелисткиња интернационалне каријере, Ирена Јосифоска, као и неки од најугледнијих састава на овим просторима – Камерата Нови Сад, Новосадски дувачки квинтет, Крагујевачки академски оркестар „Акордеониста“, Ансамбл Метаморфозис, Ансамбл флаута Академије уметности у Новом Саду и други.

Европску, па и светску димензију читавом пројекту даће уметници као што су француски концертни пијаниста, Мишел Далберто, виолиниста Бенџамин Зирвогел, иначе концертни мајстор Симфонијског оркестра РТВ Словенија, затим јапанске уметнице – виолончелисткиња Анет Јаковчић (САД/Јапан), флаутисткиња Мутсуми Ито и виолинисткиња Кана Матсуи, са бројним освојеним наградама, а које стижу уз подршку ЕУ Јапан Феста.

Из Мађарске стиже виолиниста и виолиста Ђерђ Ач, а из Хрватске Ансамбл флаута Музичке академије из Загреба. Програм ће уприличити и Камерата Балканиа, камерни оркестар састављен од најбрилијантнијих младих виртуоза региона, али и бројни други.

Цео програм Пројекта 22, са тачним сатницама и локацијама можете пронаћи у наставку.

Свечана церемонија отварања године титуле у Новом Саду планирана је за 13. јануар 2022. године, на Дочеку 7530. године, а кроз осам поменутих програмских лукова, које ће сада симболично представити Пројекат 22, читаву годину титуле обележиће теме попут интеркултуралности, женског стваралаштва, миграција, мира, екологије, заједништва, уметности маргинализованих група и друге.

Програм

– улаз на све концерте је слободан –

Петак, 11. јун, 20 сати, Културна станица Руменка
Новосадски дувачки квинтет
Програм: М. Мусоргски – Слике са изложбе
Представљање програмског лука Калеидоскоп културе

Субота, 12. јун, 19.30 сати, Галерија Матице српске
Ивана Дамјанов Илић – клавир
Програм: Франц Лист – Ла кампанела
Представљање програмског лука Хероине

Недеља, 13. јун, 20 сати, Културна станица Свилара
Ансамбл флаута Академије уметности у Новом Саду и Kамерата Нови Сад
Солисти: Андријана Пантић (флаута) и Петар Поповић (флаута)
Програм: И. Говорчин, С. Меркаданте, Ф. Борн, С. Влајић
Представљање програмског тока Висит Нови Сад

Понедељак, 14. јун, 20 сати, Културна станица Свилара
Сарадња са ЕУ/Јапан фестом: Анет Јаковчић (виолончело) & Валентина Ненашева (клавир)
Програм: Л. Бокерини, Ј.С. Бах, Р. Шуман, Ј. Брамс, Р. Таки
Представљање програмског лука Хероине

Среда, 16 јун, 19.30 сати, Културна станица Буковац
Петар Поповић (гитара)
Програм: Ј. С. Бах, А. Бариос Мангоре, Л. Брауер, П.Белинати
Представљање програмског лука Сеобе

Четвртак, 17. јун, 19.30 сати, Културна станица Свилара
Инклузивни мешовити хор ИСОН
Солисти: Огњен Инђић (пева уз пратњу клавира), Кристина Јевтовић (клавир), Лора Ивић (клавир), Лора Ивић и Тара Ивић (клавир и певање арија), Димитрије Плећаш (клавир)
Програм: Ђ. Карисими, Ф. Шуберт, А. Варламов, М. Пребанда, Ј.С.Бах, Л. Манзиа, Д. Јенко, Ј. Хајдн, Н. Вакаи, Д. Јенко, Ф. Менделсон
Представљање програмског лука Друга Европа

Петак, 18. јун, 20 сати, Палата Илион, Сремски Карловци
Мишел Далберто (клавир)
Програм: Р. Шуман, К. Дебиси, М. Равел, Ф. Лист
Представљање програмског лука Дочек

Субота, 19. јун, 19.30 сати, Петроварадинска тврђава (испред Атељеа 61)
Филхармонија младих
Диригент: Тамара Адамов Петијевић
Програм: А. Вивалди, Е. Мориконе, Г. Холст и Ј. Сибелиус
Камерата Балканиа
Диригент: Бенџамин Хемхутс
Солиста: Лионел Мартин (виолончело)
Програм: Б. Барток, Д. Јовановић, А. Дворжáк, Д. Шуплевски
Представљање програмског лука Будућност Европе

Недеља, 20. јун, 19 сати, Галерија Матице српске
Сарадња са ЕУ/Јапан фестом: Кана Матсуи (виолина), Ђерђ Ач (виола), Шиносуке Инугаи (клавир), Мутсуми Ито (флаута), Ирена Јосифоска (виолончело)
Програм: С. Цуи, Ј. М. Дамасе, В. А. Моцарт, Ј. Брамс
Представљање програмског лука Сеобе

Понедељак, 21. јун, 19 сати, Културна станица Еђшег
Вече домаћих композитора – Нексус трио (клавир, виолончело, виолина)
Програм: П. Стојановић, А. Седлар
Представљање програмског лука Дочек

Петак, 25. јун, 19 сати, Синагога
Ансамбл флаута музичке академије из Загреба
Програм: Т. Ухлик, Ф. Ђуровић, Д.Палановић, М. Есих, Ф.Лхотка, Д. Бошњак , В. Лисјак, М. Рабадан, Ј. М. Жеровник, А. Кабиљо
Представљање програмског лука Тврђава мира

Петак, 2. јул, 19 сати, Синагога*ПОСЛЕДЊА ИНФОРМАЦИЈА: СВА МЕСТА СУ ПОПУЊЕНА!
Рамбо Амадеус & Камерата Нови Сад – Еко опера
Солисти: Бенџамин Зирвогел (виолина),  Јожеф Бисак (виола), Рамбо Амадеус (наратор), Наталија Радић (сопран),
На програму дела Моцарта и Рамба Амадеуса

Субота, 3. јул, 19 сати, Синагога*
Ансамбл Метаморфозис
Солиста и уметнички руководилац: Саша Мирковић
Програм: Д. Јовановић, А. Вребалов, Ф. Сеј, П. Махајдик, И. Марковић
Крагујевачки академски оркестар „Акордеониста“
Диригент: Предраг Костовић
Солиста: Петар Мирков (банденеон)
Програм: А. Пиацола, А. Маркез
Представљање програмског лука Сеобе

 

*  Због ограничених капацитета и примене епидемиолошких мера, ограничен је број људи који могу да присуствују догађају. С обзиром на то да је улаз на догађај слободан, неопходно је да своје присуство пријавите на имејл адресу info@festivalneo.org.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.