Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Novi Sad 2021

Објављено:

18/10/2016
Ово су Новосађани који су свом граду донели титулу Европске престонице културе!
18/10/2016

Прошлог четвртка делегација састављена од дванаест Новосађана представљала је у Бриселу пројекат ,,Нови Сад 2021”. Након динамичних три сата излагања, безброј питања и потпитања панела независних експерата који су одлучивали о признању, Нови Сад је проглашен за Европску престоницу културе, а ово су људи који су за то најзаслужнији!

20161013_183451

Новосадску делегацију предводили су Градоначелник Новог Сада, уједно и члан организационог одбора пројекта Нови Сад 2021, Милош Вучевић, као и председник организационог одбора Нови Сад 2021 и председник управног одбора ЕГЗИТ фондације, Немања Миленковић.

Др Дарко Полић, новосадски архитекта, поделио је са комисијом урбанистичку визију Новог Сада као члан тима задужен за културну инфраструктуру, док је на правна питања одговарао правник и истраживач у области европских интеграција Вук Радуловић, менаџер међународних односа и координатор овог пројекта.

Члан Градског већа за културу, Далибор Рожић, био је члан делегације задужен за културну стратегију, док је координаторка тима за апликацију, Милица Рашковић, дефинисала начин на који се суграђани из различитих социјалних група укључују у пројекат.

Целокупно излагање врсно је модерирао глумац Лазар Јованов, док је управница Галерије Матице српске и заменица председника уметничког савета пројекта Нови Сад 2021, др Тијана ПалковљевићБугарски, представила уметничку визију пројекта.

Програмски директор апликације и професор на Факултету за медије, др Момчило Бајац, био је члан тима задужен за мониторинг и евалуацију, док је управница Бел Арт галерије, Весна Латиновић, била одговорна за сарадњу. Међу представницима који су отишли у Брисел били су још и Душан Вуковић, ПР менаџер Културног центра Новог Сада, који је припремио презентацију за Брисел и професорка Јелена Ребић у улози преводиоца.

epk-press2

Иза овог пројекта крије се међутим, читав тим људи који је предано учествовао у изради апликације, коментарима, промовисању пројекта и осмишљавању како би културна сцена Новог Сада требало да изгледа у наредном периоду.

Пројектом је руководио организациони одбор у саставу: Душанка Манић, заменица председника, Синиша Јокић, Славко Гордић, Обрад Шкрбић, Душан Поп Ђурђев, Зоран Хаџи Лазин, Славиша Грујић, Драган Станић, Жанко Томић и Селимир Радуловић.

Састављен од еминентних стручњака из различитих области културног и друштвеног живота, циљ уметничког савета био је да пружи стручну помоћ на изради уметничког концепта и стратегије кандидатуре, а поред др Тијане Палковљевић – Бугарски чинили су га и: Рита Кинка, председница, Весна Каћански, Валентин Венцел, Данијел Бабић, Владимир Копицл, Душан Ковачевић и Здравко Вулин.

Апликацију која је почетком септембра послата Бриселу израдили су поред Весне Латиновић, Лазара Јованова, Дарка Полића, Милице Рашковић још и Зоран Таировић и Драган Марковић а инострани саветници пројекта били су Кристијан Потирон, Петр Шимон и Мартон Мехеш.

aplikacioni-tim

За свакодневну промоцију пројекта Нови Сад 2021 био је задужен оперативни тим пројекта у саставу: Александра Јовановић, Душан Вуковић, Бојана Козомора, Бојана Јуришић, Денис Бајац, Ивана Миленковић, Бојана Тепић, Љиљана Кузмановић и Добривоје Дробац.

Свакако огроман допринос победи дао је јединствени идентитет пројекта Нови Сад 2021, који је осмислио Јован Тркуља из новосадског Петер Грегсон студија, за који су представници комисије рекли да је један од најоригиналнијих који су видели од устоличења ове титуле.

Поред свих наведених, свој допринос у титули имају и бројни грађани, институције и организације који су активно учествовали у изради стратегије културе и предлозима за унапређење културног живота Новог Сада, а свакако немерљив је допринос свих Новосађана који су кандидатуру свог града од срца подржавали, а на свој град се у сваком тренутку поносили!

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.