Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/04/2022
Обновљена и Радионица у Дистрикту — креће у погон кроз Заставе будућности
15/04/2022

Нова Радионица у Креативном дистрикту, у Европској престоници културе, почиње да ради 28. априла. Некадашње занатлијско место у старој фабрици жица поново постаје радионица — за визуелну уметничку продукцију.

У Радионицу се враћају врсни новосадски уметници и уметнице који су ту некада стварали у неусловним просторима, сада репрезентативним атељеима.

„Веома нам је драго да је овај део града након више деценија коначно доживео трансформацију и да је заживела идеја културног дистрикта. Сматрамо да се овај процес одвија у добром правцу, с обзиром на то да је сачуван идентитет локације, али да је прилагођена новим садржајима и корисницима. Ових дана се усељавамо у своје старе-нове атељее који су сада далеко бољи и прикладнији за стваралачки рад”, рекао је сликар и вајар Петар Мирковић из некадашње тзв. Кинеске четврти.

Уместо бучних машина и услужних заната, у Радионици, обновљеној захваљујући делегацији Европске уније (ЕУ) у Србији, ускоро ће почети да раде уметнице-ткаље Атељеа „61”. Јединствена установа у Европи, по колекцији таписерија, али и начину и квалитету рада, употпуниће визију обнове и развоја стогодишње историје аутентичног индустријског и занатског наслеђа.

„Овај објекат ће бити синоним за простор који окупља публику и уметнике и уметнице. Биће место где ће моћи да се реализују едукативне радионице, трибине, фимске пројекције, а уметници и уметнице ће имати прилику да стварају, развијају и излажу своје радове, у посебно прилагођеном, атрактивном и новом простору који ће допринети развоју новосадске културно-уметничке сцене, као и развоју публике, што нам је свакако заједнички циљ”, наводе из делегације ЕУ у Србији.

Промену од запуштеног и небезбедног простора до атељеа и изложби којима ће се Нови Сад и Србија поносити посетиоци ће доживети од 28. до 30. априла током разноврсног, тродневног програма „Застава будућности”. Подршку програму „Заставе будућности” пружили су: ИДЕА, ДДОР и А1 Србија.

Прва изложба у Радионици, „Цртежи путују временом”, мултимедијална интерактивна изложба дечјих и омладинских ликовних радова који су настајали током више од пола века уназад, биће отворена 28. априла у 19 часова. На тај начин ће и овај обновљени простор, уз Фабрику, Складиште, Мензу, Биро и КС Лиман, бити предат младима, да га поново оживе разноврсним уметничким стваралаштвом кроз 70 догађаја који ће се током „Заставе будућности” одржати у Креативном дистрикту.

Фото: Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.