Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

15/04/2022
Obnovljena i Radionica u Distriktu — kreće u pogon kroz Zastave budućnosti
15/04/2022

Nova Radionica u Kreativnom distriktu, u Evropskoj prestonici kulture, počinje da radi 28. aprila. Nekadašnje zanatlijsko mesto u staroj fabrici žica ponovo postaje radionica — za vizuelnu umetničku produkciju.

U Radionicu se vraćaju vrsni novosadski umetnici i umetnice koji su tu nekada stvarali u neuslovnim prostorima, sada reprezentativnim ateljeima.

„Veoma nam je drago da je ovaj deo grada nakon više decenija konačno doživeo transformaciju i da je zaživela ideja kulturnog distrikta. Smatramo da se ovaj proces odvija u dobrom pravcu, s obzirom na to da je sačuvan identitet lokacije, ali da je prilagođena novim sadržajima i korisnicima. Ovih dana se useljavamo u svoje stare-nove ateljee koji su sada daleko bolji i prikladniji za stvaralački rad”, rekao je slikar i vajar Petar Mirković iz nekadašnje tzv. Kineske četvrti.

Umesto bučnih mašina i uslužnih zanata, u Radionici, obnovljenoj zahvaljujući delegaciji Evropske unije (EU) u Srbiji, uskoro će početi da rade umetnice-tkalje Ateljea „61”. Jedinstvena ustanova u Evropi, po kolekciji tapiserija, ali i načinu i kvalitetu rada, upotpuniće viziju obnove i razvoja stogodišnje istorije autentičnog industrijskog i zanatskog nasleđa.

„Ovaj objekat će biti sinonim za prostor koji okuplja publiku i umetnike i umetnice. Biće mesto gde će moći da se realizuju edukativne radionice, tribine, fimske projekcije, a umetnici i umetnice će imati priliku da stvaraju, razvijaju i izlažu svoje radove, u posebno prilagođenom, atraktivnom i novom prostoru koji će doprineti razvoju novosadske kulturno-umetničke scene, kao i razvoju publike, što nam je svakako zajednički cilj”, navode iz delegacije EU u Srbiji.

Promenu od zapuštenog i nebezbednog prostora do ateljea i izložbi kojima će se Novi Sad i Srbija ponositi posetioci će doživeti od 28. do 30. aprila tokom raznovrsnog, trodnevnog programa „Zastava budućnosti”. Podršku programu „Zastave budućnosti” pružili su: IDEA, DDOR i A1 Srbija.

Prva izložba u Radionici, „Crteži putuju vremenom”, multimedijalna interaktivna izložba dečjih i omladinskih likovnih radova koji su nastajali tokom više od pola veka unazad, biće otvorena 28. aprila u 19 časova. Na taj način će i ovaj obnovljeni prostor, uz Fabriku, Skladište, Menzu, Biro i KS Liman, biti predat mladima, da ga ponovo ožive raznovrsnim umetničkim stvaralaštvom kroz 70 događaja koji će se tokom „Zastave budućnosti” održati u Kreativnom distriktu.

Foto: Vladimir Veličković

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.