Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/11/2022
Од Југославије до Бразила – Субини космополитски ритмови одјекиваће Новим Садом у Другој? Европи
10/11/2022

Мултимедијална изложба, промоција албума, слушање музике, многобројне радионице и разговори, концерти, а све у част пиониру електронске музике бивше Југославије и Латинске Америке, Митру Суботићу Суби, биће организовани од 20. до 26. новембра у новосадском Дистрикту, и то у великом финалу Европске престонице културе, у оквиру Друге? Европе.

Јединствени омаж Суби отпочеће пројектом „Суба: Нови Сад”, у организацији Удружења за промоцију савремене музичке уметности „Нове уши”, који ће представити његово стваралаштво кроз све музичке жанрове и врсте ангажмана којима се бавио, од музике за позориште, преко електронске музике, до босанове. Субин визионарски дух осетиће се од 20. новембра у Мензи, где ће бити смештена интерактивна инсталација „Суба соба” — мултимедијална изложба која ће публици приближити Субине радове до одласка у Бразил 1990. године, као и артефакте у вези са његовим животом и радом, а којом ће кустосирати Босиљка Зиројевић Лечић. У оквиру изложбе ће публика моћи да чује и култну композицију The Dreambird, коју је Суба стварао с Гораном Вејводом, с албума In The Moon Cage награђеног UNESCO наградом за допринос култури.

До 26. новембра премијерно ће бити одржана промоција компакт-диска „Суба: Нови Сад” на којем ће се наћи Субина музика различитих жанрова, по избору његовог пријатеља и стрип цртача Зорана Јањетова Јање, а својеврсну премијеру имаће и буклет публикација „Dreambird/Суба: у потрази за пулсом света” аутора Лазара Џамића. Управо ће Зоран Јањетов Јања, као и Драган Гојковић, говорити о Субиним почецима. Издавач и куратор Владимир Ивковић одржаће предавање у оквиру програма „Ко је Rex Ilusivii, док ће у разговору о „Музици четвртог света”, у оквиру промоције дуплог винила Митра Суботића Субе The Dreambird, који је објављен у Бразилу 2022, учествовати чувени бразилски музичари Жоао Параиба, Жоао Висконде, као и познати српски композитори и продуценти Слободан Мисаиловић, Александар Дујин и Јан Шаш. Суба је стварао и музику за позориште, па ће о том сегменту говорити редитељ Харис Пашовић, кореографкиња и редитељка Нада Кокотовић и песник, есејиста и критичар Владимир Копицл. Публика ће имати прилику да погледа и видео-радове Небојше Кривокуће уз коментаре аутора, а овом приликом биће представљене и Фондација „Митар Суботић Суба”, Задужбина „Милан Младеновић” и Институт Суба из Сао Паола.

У оквиру програма посвећених Суби, у Дистрикту ће радионице водити ди-џеј Милош Мартинов Лаг, перкусиониста Жоао Параиба („A Brazilian View of Rhythms”) и џез контрабасиста Александар Милошевић из Холандије („From Be to Bop”). Њима ће се са својим предавањем, презентацијом и перформансом придружити Александра Кетиг и плесачице у пројектима Новосадске секције CID-UNESCO.

Музика Митра Суботића Субе није одређена само једним звуком или жанровским обележјем, као ни припадношћу једном културном простору, тако да ће његов Нови Сад у овом периоду пулсирати разноликим музичким жанровима Субиних пријатеља и сарадника кроз програм под називом „Журка код Субе”, у оквиру које ће наступити Modern Quartet, Жоао Параиба, Иван Феце Фирчи и други. Музички програм ће започети концертом CéU, светски признате и вишеструко награђиване певачице из Бразила, чије стваралаштво је инспирисано Субиним радом, која ће у Новом Саду, Европској престоници културе, наступити 20. новембра у Градској концертној дворани. Улазнице су доступне у целокупној Gigs Tix продајној мрежи, као и на њиховом сајту. Цена улазнице износи 500 динара.

Сваког дана, у Мензи у Дистрикту, биће отворена и „Медијска соба” са прегледом спотова и филмова на којима је Суба радио.

Програмски лук Друга? Европа представља велико финале Европске престонице културе које од 7. октобра до 27. новембра многобројним програмима покреће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и доводи до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза.

Фото: Владан  Живојнов, Divulgacao, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.