Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

10/11/2022
Od Jugoslavije do Brazila – Subini kosmopolitski ritmovi odjekivaće Novim Sadom u Drugoj? Evropi
10/11/2022

Multimedijalna izložba, promocija albuma, slušanje muzike, mnogobrojne radionice i razgovori, koncerti, a sve u čast pioniru elektronske muzike bivše Jugoslavije i Latinske Amerike, Mitru Subotiću Subi, biće organizovani od 20. do 26. novembra u novosadskom Distriktu, i to u velikom finalu Evropske prestonice kulture, u okviru Druge? Evrope.

Jedinstveni omaž Subi otpočeće projektom „Suba: Novi Sad”, u organizaciji Udruženja za promociju savremene muzičke umetnosti „Nove uši”, koji će predstaviti njegovo stvaralaštvo kroz sve muzičke žanrove i vrste angažmana kojima se bavio, od muzike za pozorište, preko elektronske muzike, do bosanove. Subin vizionarski duh osetiće se od 20. novembra u Menzi, gde će biti smeštena interaktivna instalacija „Suba soba” — multimedijalna izložba koja će publici približiti Subine radove do odlaska u Brazil 1990. godine, kao i artefakte u vezi sa njegovim životom i radom, a kojom će kustosirati Bosiljka Zirojević Lečić. U okviru izložbe će publika moći da čuje i kultnu kompoziciju The Dreambird, koju je Suba stvarao s Goranom Vejvodom, s albuma In The Moon Cage nagrađenog UNESCO nagradom za doprinos kulturi.

Do 26. novembra premijerno će biti održana promocija kompakt-diska „Suba: Novi Sad” na kojem će se naći Subina muzika različitih žanrova, po izboru njegovog prijatelja i strip crtača Zorana Janjetova Janje, a svojevrsnu premijeru imaće i buklet publikacija „Dreambird/Suba: u potrazi za pulsom sveta” autora Lazara Džamića. Upravo će Zoran Janjetov Janja, kao i Dragan Gojković, govoriti o Subinim počecima. Izdavač i kurator Vladimir Ivković održaće predavanje u okviru programa „Ko je Rex Ilusivii, dok će u razgovoru o „Muzici četvrtog sveta”, u okviru promocije duplog vinila Mitra Subotića Sube The Dreambird, koji je objavljen u Brazilu 2022, učestvovati čuveni brazilski muzičari Žoao Paraiba, Žoao Viskonde, kao i poznati srpski kompozitori i producenti Slobodan Misailović, Aleksandar Dujin i Jan Šaš. Suba je stvarao i muziku za pozorište, pa će o tom segmentu govoriti reditelj Haris Pašović, koreografkinja i rediteljka Nada Kokotović i pesnik, esejista i kritičar Vladimir Kopicl. Publika će imati priliku da pogleda i video-radove Nebojše Krivokuće uz komentare autora, a ovom prilikom biće predstavljene i Fondacija „Mitar Subotić Suba”, Zadužbina „Milan Mladenović” i Institut Suba iz Sao Paola.

U okviru programa posvećenih Subi, u Distriktu će radionice voditi di-džej Miloš Martinov Lag, perkusionista Žoao Paraiba („A Brazilian View of Rhythms”) i džez kontrabasista Aleksandar Milošević iz Holandije („From Be to Bop”). Njima će se sa svojim predavanjem, prezentacijom i performansom pridružiti Aleksandra Ketig i plesačice u projektima Novosadske sekcije CID-UNESCO.

Muzika Mitra Subotića Sube nije određena samo jednim zvukom ili žanrovskim obeležjem, kao ni pripadnošću jednom kulturnom prostoru, tako da će njegov Novi Sad u ovom periodu pulsirati raznolikim muzičkim žanrovima Subinih prijatelja i saradnika kroz program pod nazivom „Žurka kod Sube”, u okviru koje će nastupiti Modern Quartet, Žoao Paraiba, Ivan Fece Firči i drugi. Muzički program će započeti koncertom CéU, svetski priznate i višestruko nagrađivane pevačice iz Brazila, čije stvaralaštvo je inspirisano Subinim radom, koja će u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture, nastupiti 20. novembra u Gradskoj koncertnoj dvorani. Ulaznice su dostupne u celokupnoj Gigs Tix prodajnoj mreži, kao i na njihovom sajtu. Cena ulaznice iznosi 500 dinara.

Svakog dana, u Menzi u Distriktu, biće otvorena i „Medijska soba” sa pregledom spotova i filmova na kojima je Suba radio.

Programski luk Druga? Evropa predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture koje od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

Foto: Vladan  Živojnov, Divulgacao, Promo

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.