Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/11/2022
Од неоавангарде до новог експеримента – Европска престоница културе у великом финишу
21/11/2022

Сама круна Европске престонице културе, програмски лук Друга? Европа, Новосађанима и Новосађанкама донеће увид у свет ангажованих уметника и уметница, концептуалиста и концептуалисткиња, авангардиста и авангардисткиња који су смели и умели да гледају широко и другачије.

Мултимедијална изложба „Milky way” биће отворена 25. новембра у Музеју савремене уметности Војводине, Ликовном салону КЦНС, као и у Дистрикту, у простору Бироа, и приказаће утицаје и рефлексије надалеко познатог новосадског неоавангардног покрета који је Нови Сад уписао у европске токове уметности. Изложба доноси радове преко 50 савремених уметника и уметница, уметничких колектива из земље и света, попут Била Виоле, једног од водећих савремених уметника који је излагао у Моми, Тејту и Витни музеју, потом рад „Irritation – There is A criminal Touch to Art” концептуланог немачког уметника, једног од пионира перформанса, боди арта и полароид фотографије, Улаја, који ће бити приказан у сарадњи са Фондацијом „Ulay” из Љубљане, док ће изложбом кустосирати Сања Којић Младенов. „Milky way” обухвата и пројекције филмова, разговор са сценаристом словеначког документарног филма „Project Cancer”, Тевжом Логаром, који доноси причу о Улају и његовим сећањима на живот посвећен уметности, као и аудио-визуелни перформанс „SIRENS by NOVI_SAD”, који потписује јапански уметник Ryoichi Kurokawa, добитник једне од најпрестижнијих годишњих награда на пољу електронике и интерактивне уметности, Prix Ars Electronica.

У самом финалу Друге? Европе, публика ће слушати панк, као неизоставни део новосадског супкултурног музичког наслеђа, али у једном другачијем културном и књижевном значењу – као сајберпанк, чији је најбољи представник контроверзни уметник из Бразила, Еђгар (Edgar), који ће у Фабрици у Дистрикту наступити 27. новембра. Својим ангажованим текстовима и модерним изразом он шаље јаку поруку за крај – само кроз конструктивну критику и промишљање, културну размену и мењање перспектива можемо бити боље и праведније друштво, друштво за све!

Фестивал Мерлинка, чија је главна мисија снажна подршка ЛГБТ+ зајединици, детабуизација заједнице, као и поправљање положаја у друштву, пре свега у смислу повећања медијске и друштвене видљивости, фестивал ЛГБТ филмова и културе, биће одржан у Новом Саду од 22. до 24. новембра. Публика ће овом приликом гледати представе „Страх од лептира” и „Фемкање” у Новосадском позоришту, а биће приређено и књижевно вече „Српска queer књижевност” у Културној станици Лиман.

Централни догађај фестивала је изложба „Queer Europe” која ће бити отворена у Складишту новосадског Дистрикта. Изложба ће обухватити радове 28 уметника и уметница из 13 европских земаља са приказом ЛГБТ+ заједнице и њене егзистенције у Европи, као и фотографије које илуструју реалност са којом се ова заједница суочава.

Нови Сад, као европски центар књижевности, и овога пута ће угостити књижевнике и књижевнице из земље и региона, па ће тако публика имати пирлику да учествује у разговорима са песницима и песникињама који су део актуелне књижевне сцене у оквиру „Заједничког читања”, а који овом приликом долазе из Ирске, Италије, Аустрије и Србије. Такође, у оквиру пројекта „Несагласност”, песници и песникиње ће суочавати своје ставове о књижевности и показати како је управо ова врста уметности поље отворено за дебату, споразум и неспоразум, динамику и креативност. У самом финалу Друге? Европе, 26. новембра у Дистрикту, премијерно ће бити приказан храбар експертиментални документарни филм „ЛаБОЛаторија 23”, у режији Александре Јелић. У филму, насталом у оквиру пројекта „Мисија Аватар”, кроз дуготрајан драмски процес са девојчицама из Завода за васпитање деце и омладине којима је изречена васпитна мера и младим глумицама, расветљавани су узроци и дубоке последице родно заснованог насиља.

Феномен тела у различитим атрактивним и провокативним мултимедијалним уметничким формама проучиће уметници и уметнице из Европе, Јапана и Србије, те представити своје закључке на изложби „Art body Art” која ће бити отворена у Фабрици у Дистрикту. Изложба „Алтернатива у излогу” показаће како су изгледали и како су се облачили алтернативно оријентисани Новосађани и Новосађанке у 20. веку, али и како се алтернативна и авангардна оријентација Новог Сада испољавала у свим областима уметничког и културног стваралаштва, у простору Француског института, у Дистрикту. Изложбу ће пратити и трибина на тему „Начин облачења као израз припадности супкултурном покрету / Нови Сад, друга половина 20. века”. Последње недеље Друге? Европе биће изведена и представа „Интима” Породице бистрих потока, под идеолошким вођством Божидара Мандића, а биће приказан и филм „Оништити се” о коме ће Мандић дискутовати са публиком.

Програмски лук Друга? Европа представља велико финале Европске престонице културе које од 7. октобра до 27. новембра многобројним програмима покреће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и доводи до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза.

Фото: Милица Ракић, Бил Виола, Luiz Garrido, Mary Crnkovic Pilas, Јелић Александра, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.