Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

21/11/2022
Od neoavangarde do novog eksperimenta – Evropska prestonica kulture u velikom finišu
21/11/2022

Sama kruna Evropske prestonice kulture, programski luk Druga? Evropa, Novosađanima i Novosađankama doneće uvid u svet angažovanih umetnika i umetnica, konceptualista i konceptualistkinja, avangardista i avangardistkinja koji su smeli i umeli da gledaju široko i drugačije.

Multimedijalna izložba „Milky way” biće otvorena 25. novembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Likovnom salonu KCNS, kao i u Distriktu, u prostoru Biroa, i prikazaće uticaje i refleksije nadaleko poznatog novosadskog neoavangardnog pokreta koji je Novi Sad upisao u evropske tokove umetnosti. Izložba donosi radove preko 50 savremenih umetnika i umetnica, umetničkih kolektiva iz zemlje i sveta, poput Bila Viole, jednog od vodećih savremenih umetnika koji je izlagao u Momi, Tejtu i Vitni muzeju, potom rad „Irritation – There is A criminal Touch to Art” konceptulanog nemačkog umetnika, jednog od pionira performansa, bodi arta i polaroid fotografije, Ulaja, koji će biti prikazan u saradnji sa Fondacijom „Ulay” iz Ljubljane, dok će izložbom kustosirati Sanja Kojić Mladenov. „Milky way” obuhvata i projekcije filmova, razgovor sa scenaristom slovenačkog dokumentarnog filma „Project Cancer”, Tevžom Logarom, koji donosi priču o Ulaju i njegovim sećanjima na život posvećen umetnosti, kao i audio-vizuelni performans „SIRENS by NOVI_SAD”, koji potpisuje japanski umetnik Ryoichi Kurokawa, dobitnik jedne od najprestižnijih godišnjih nagrada na polju elektronike i interaktivne umetnosti, Prix Ars Electronica.

U samom finalu Druge? Evrope, publika će slušati pank, kao neizostavni deo novosadskog supkulturnog muzičkog nasleđa, ali u jednom drugačijem kulturnom i književnom značenju – kao sajberpank, čiji je najbolji predstavnik kontroverzni umetnik iz Brazila, Eđgar (Edgar), koji će u Fabrici u Distriktu nastupiti 27. novembra. Svojim angažovanim tekstovima i modernim izrazom on šalje jaku poruku za kraj – samo kroz konstruktivnu kritiku i promišljanje, kulturnu razmenu i menjanje perspektiva možemo biti bolje i pravednije društvo, društvo za sve!

Festival Merlinka, čija je glavna misija snažna podrška LGBT+ zajedinici, detabuizacija zajednice, kao i popravljanje položaja u društvu, pre svega u smislu povećanja medijske i društvene vidljivosti, festival LGBT filmova i kulture, biće održan u Novom Sadu od 22. do 24. novembra. Publika će ovom prilikom gledati predstave „Strah od leptira” i „Femkanje” u Novosadskom pozorištu, a biće priređeno i književno veče „Srpska queer književnost” u Kulturnoj stanici Liman.

Centralni događaj festivala je izložba „Queer Europe” koja će biti otvorena u Skladištu novosadskog Distrikta. Izložba će obuhvatiti radove 28 umetnika i umetnica iz 13 evropskih zemalja sa prikazom LGBT+ zajednice i njene egzistencije u Evropi, kao i fotografije koje ilustruju realnost sa kojom se ova zajednica suočava.

Novi Sad, kao evropski centar književnosti, i ovoga puta će ugostiti književnike i književnice iz zemlje i regiona, pa će tako publika imati pirliku da učestvuje u razgovorima sa pesnicima i pesnikinjama koji su deo aktuelne književne scene u okviru „Zajedničkog čitanja”, a koji ovom prilikom dolaze iz Irske, Italije, Austrije i Srbije. Takođe, u okviru projekta „Nesaglasnost”, pesnici i pesnikinje će suočavati svoje stavove o književnosti i pokazati kako je upravo ova vrsta umetnosti polje otvoreno za debatu, sporazum i nesporazum, dinamiku i kreativnost. U samom finalu Druge? Evrope, 26. novembra u Distriktu, premijerno će biti prikazan hrabar ekspertimentalni dokumentarni film „LaBOLatorija 23”, u režiji Aleksandre Jelić. U filmu, nastalom u okviru projekta „Misija Avatar”, kroz dugotrajan dramski proces sa devojčicama iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine kojima je izrečena vaspitna mera i mladim glumicama, rasvetljavani su uzroci i duboke posledice rodno zasnovanog nasilja.

Fenomen tela u različitim atraktivnim i provokativnim multimedijalnim umetničkim formama proučiće umetnici i umetnice iz Evrope, Japana i Srbije, te predstaviti svoje zaključke na izložbi „Art body Art” koja će biti otvorena u Fabrici u Distriktu. Izložba „Alternativa u izlogu” pokazaće kako su izgledali i kako su se oblačili alternativno orijentisani Novosađani i Novosađanke u 20. veku, ali i kako se alternativna i avangardna orijentacija Novog Sada ispoljavala u svim oblastima umetničkog i kulturnog stvaralaštva, u prostoru Francuskog instituta, u Distriktu. Izložbu će pratiti i tribina na temu „Način oblačenja kao izraz pripadnosti supkulturnom pokretu / Novi Sad, druga polovina 20. veka”. Poslednje nedelje Druge? Evrope biće izvedena i predstava „Intima” Porodice bistrih potoka, pod ideološkim vođstvom Božidara Mandića, a biće prikazan i film „Oništiti se” o kome će Mandić diskutovati sa publikom.

Programski luk Druga? Evropa predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture koje od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

Foto: Milica Rakić, Bil Viola, Luiz Garrido, Mary Crnkovic Pilas, Jelić Aleksandra, Promo

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.