Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
зенитеум

Објављено:

19/08/2021
Одабрано 10 уметница и уметника који ће учествовати на свечаном отварању Европске престонице културе
19/08/2021

Нови Сад ужурбано се припрема за 2022. годину када ће постати Европска престоница културе. У циљу даљег подизања капацитета локалне сцене и фокусирања на новосадске уметнике, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” у јулу је расписала Јавни позив за одабир уметника/извођача који ће учествовати на церемонији свечаног отварања – 13. јануара, те је комисија одабрала десеторо уметница и уметника који ће учествовати у представи Зенитеум :: 2022.

Право учешћа на Јавном позиву имали су професионални глумци, певачи, плесачи, као и акробате и циркуски уметници, па су тако одабрани: Славица Вучетић, Јелена Ђулвезан, Леа Јевтић, Милица Шећеров, Невена Ковачевић, Марина Аратиновић, Емилија Милосављевић, Огњен Мићовић, Лазар Петровић и Тома Крижнар.

Као један од продукционо најкомплекснијих подухвата у програму Европске престонице културе, церемонија свечаног отварања замишљена је као спектакуларни извођачки културни догађај под називом Зенитеум :: 2022, чији је аутор један од најважнијих фигура словеначке и регионалне уметничке сцене, реномирани европски редитељ и постгравитациони уметник, Драган Живадинов.

Ова представа за своје протагонисте има велика имена српске науке – математичаре Милеву Марић Ајнштајн и Милутина Миланковића. Математика је централна тема сценарија Зенитеума :: 2022, сагледана као оруђе и језик који човеку омогућава да опише своје духовно остварење. На церемонији ће се певати у славу науке и уметности, у име културе.

Наслов представе-славља Зенитеум :: 2022 потиче од транснационалног уметничког покрета зенитизма који је установио уметник и уредник часописа Зенит, Љубомир Мицић (1895 – 1971). У свом међународном часопису он је обликовао модернистичку уметност између два светска рата, а одјеци његовог рада осетили су се у Београду, Загребу, Паризу, Берлину, Милану и Москви.

Како је раније најављено, Нови Сад ће се као Европска престонице културе 2022. године представити са више од 1500 културних догађаја и 4000 локалних, националних и интернационалних уметника, у укупно осам програмских лукова. Од тога, више од 1700 европских и светских уметника из преко 45 земаља причаће причу Српске Атине, кроз визуру заједничких европских вредности, али и изазова. Више о програмском концепту можете прочитати овде.

Одлука о одабраним уметницима / извођачима за учешће у представи отварања Новог Сада – Европске престонице културе у 2022. години Зенитеум :: 2022.

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.