Објављено:

03/07/2023
Одабрано 23 пројекта на националном конкурсу за Калеидоскоп културе
03/07/2023

На националном конкурсу у оквиру шестог новосадског Калеидоскопа културе одабрано је 23 уметничкa пројекта. Ово је други по реду конкурс Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ који је био отворен за уметничку сцену из целе Србије.

Након више од 50 јавних позива и конкурса, реализованих у годинама приреме и саме титуле Европске престонице културе, Фондација наставља са пружањем подршке уметничкој сцени и то кроз Калеидоскоп културе, који се према анализи независних истраживача са Универзитета у Новом Саду, истакао као један од најпрепознатљивијих и најпосећенијих програма.

Шести Калеидоскоп културе ове године биће реализован од 7. септембра до 15. октобра, у Дистрикту и мрежи културних станица, као најважнијим просторним легатима титуле Европске престонице културе.

Уметнички концепт овогодишњег Калеидоскопа културе „Нераскидиве везе”, представља и тематски оквир програма, док се временски опсег који програми обухватају односи на уметност и стваралаштво настало у последњих 100 година.

Кроз овај јавни конкурс подржани су пројекти из области: сценске и извођачке уметности, ликовне уметности (сви медијуми), аудио-визуелног стваралаштва, дигиталног стваралаштва и мултимедија, књижевности и литературе, мјузикла, циркуса, пантомиме, уличне уметности и слично.

Одлука о расподели средстава Калеидоскоп културе 2023.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.