Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/09/2023
Отворен Калеидоскоп културе: Данас премијера „Нераскидивих веза ”
08/09/2023

Шести Калеидоскоп културе, као најзначајнија уметничка смотра у овом делу Европе, синоћ је почео у Новом Саду, церемонијом свечаног отварања на Корзу када је наступио један од најпопуларнијих пијаниста света и Гинисов рекордер, Петер Бенце уз Војвођански симфонијски оркестар, под диригентском палицом Србољуба Динића.

 

Калеидоскоп културе, Корзо:

Након свечане церемоније, отварање Калеидоскопа културе се наставља још три дана у Дистрикту, од 8. до 10. септембра, представљајући увод у пет недеља и својеврсни Калеидоскоп културе у малом, кроз мултимедијални догађај „Нераскидиве везе“.

Програм почиње у 20.30 часова, на бочном улазу у Дистрикт, од стране студентских домова, што ће бити једини могући улаз у Дистрикт, све до 22 часа, док не почне музички програм, када ће и сви остали улази бити отворени.

Овај мултимедијални догађај обухватиће једну представу, три изложбе, шест пројекција и анимација, седам инсталација, три позоришта, две средње школе, два факултета, глумце, плесаче, каскадере, сликаре и друге уметнике и уметнице, илуструјући последњих сто година Дистрикта, кроз осврт на најзначајније друштвене и уметничке догађаје 20. и 21. века.

Три дана отварања у Дистрикту обухватиће и 14 концерата, на неколико бина широм Дистрикта.

Тако ће се већ вечерас, током прве вечери, 8. септембра, новосадској публици представити увек упечатљиви ди-џеј Вања Бурсаћ и Војкан Бећир, еклектични бенд који спаја традиционалне инструменте и модерни бит Nataleé предвођен вокалом Наталије Рајковић, познати домаћи ди-џејеви Тијана Т и Runy и једна од најтраженијих младих музичких личности нашег региона Зои.

Другог дана, у суботу 9. септембра, концерте ће одржати позоришна и филмска редитељка иза псеудонима Бетон и Шљокице ди-џеј Милана Никић, бенд Short Reports, кантауторка Ива Лоренс, баскијски бенд Мерина Грис, пројекат берлинског музичара Александра Фројнда Верботен Берлин, као и ди-џеј Владимир Аћић и Дејан Милићевић.

Последњег дана отварања овогодишњег Калеидоскопа културе у Дистрикту, у недељу 10. септембра, поред мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе“ публика ће уживати у музици моћног гитарског триа Кени није мртав, бенда Лира Вега, музичарке Елизабете Балчус и ди-џеја Срђана Жикића.

Све до 15. октобра, докле траје овогодишњи Калеидоскоп културе, више од 1000 домаћих, регионалних, европских и светских уметника и уметница славиће културу заједништва и током пет недеља, приказати оно најбоље од пет врста уметности – извођачке, визуелне, примењене, архитектуре и књижевности, у Дистрикту и мрежи културних станица. Након отварања, следи недеља посвећена извођачкој уметности. Калеидоскоп културе траје до 15. октобра.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Партнер мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе“ је Неопланта. Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com.

Фото: Владимир Величковић, Јелена Ивановић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.