Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/06/2021
Отворени јавни конкурси за овогодишњи Калеидоскоп културе у Новом Саду
07/06/2021

У сусрет 2022. години кад ће Нови Сад званично понети титулу културне престонице Европе, и ове године Српска Атина представиће културу заједништва кроз пет уметности током пет недеља трајања Калеидоскопа културе, од 2. септембра до 8. октобра. У духу активирања свих релевантних актера на културној сцени, те култних градских простора, културних станица и нових места, стављајући их у службу културе и уметности, Фондација Нови Сад – Европска престоница културе упутила је отворени позив за учешће на предстојећем Калеидоскопу. Јавни позив, у укупној вредности од 12,5 милиона динара, обухватиће визуелну, примењену, извођачку уметност, књижевност и архитектуру, а биће реализован у сарадњи са реномираним партнерима, као што су престижна светска институција за развој и експеримент на пољу трансмедијске уметности и нових ликовних медија, Арс Електроника, потом уметничка галерија у аустријском Ст. Полтену (Landhausgalerie Ausstellungsbrücke), Друштво архитеката Новог Сада, а уз подршку Аустријског културног форума и Центра за промоцију науке.

Јавни конкурс за суфинансирање пројеката за реализацију програма у просторима културних станица, Креативног дистрикта и Нових места са фокусом на музику, позоришну уметност и уметничку игру, књижевност, те сликарство, графику, цртеж, фотографију, скулптуру, видео-уметност, дизајн, архитектуру, аудио-визуелно и дигитално стваралаштво и мултимедију, али и мјузикл, циркус, пантомиму, уличну уметност и слично, биће отворен до 5. јула. Поред тога, уметници су позвани да се пријаве за учешће на изложби коју Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” организује са канцеларијом Покрајинске владе Доње Аустрије у Ст. Полтену, у галерији „Landhausgalerie Ausstellungsbrücke”. Више информација о отвореном јавном конкурсу доступно је у делу сајта „Јавни позиви” (Јавни конкурс „Калеидоскоп културе”).

Појединци или групе уметника (неформалне или правно формалне), компаније, факултети и друге институције које делују у области нових ликовних медија и савремених уметничких пракси позване су да учествују у јавном конкурсу за израду и реализацију решења за излагање на националном павиљону Арс Електронике у оквиру Каледиоскопа Културе 2021. године у Креативном дистрикту у Новом Саду. Победнички рад би требало да буде од националног значаја у виду приказа и грађења капацитета српског уметничког израза, а Арс Електроника као партнер представља најпрестижнију институцију која подстиче развој и експеримент на пољу трансмедијске уметности и нових ликовних медија. Рок за подношење понуда у отвореном поступку је 6. јул 2021, а више информација може се пронаћи у делу сајта „Јавни позиви” („Конкурс за дизајн за прикупљање идејних решења за излагање на националном павиљону Арс Електронике”). Одговоре на најчешће постављана питања о овом конкурсу можете пронаћи у овом документу.

Посебан и важан сегмент Калеидоскопа културе чини архитектура, те ће у току јуна бити расписан урбанистичко – архитектонски конкурс за уређење малих јавних простора у Новом Саду под називом „Нова места”. Конкурс ће бити реализован у сарадњи са Друштвом архитеката Новог Сада, а право учешћа имаће сва стручна правна и приватна лица – ово подразумева архитекте, урбанисте, пејзажне архитекте као и студенте из ових области. Више о овом конкурсу ускоро на сајту ДАНС-a, као и на званичном сајту престонице културе.

Циљ отвореног јавног позива је допуна и обогаћивање програма Калеидоскопа културе, као легатског и једног од највећих програмских лукова у оквиру титуле Европске престонице културе, али и подстицање локалне сцене за укључивање у пројекат од националног значаја за Републику Србију.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.