Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
plants air

Објављено:

28/09/2020
Одабрани кандидати за резиденцијалне боравке у Немачкој и Мађарској
28/09/2020

Новосадска визуелна уметница Јелена Гајиновић одабрана је да отпутује у немачки град Регензбург где ће у оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) имати прилику да ствара на тему наслеђа и његовог значења у смислу садашњости и будућности.

Јелена Гајиновић бавиће се наслеђем кроз интервенције на ову тему. Под слоганом „Наслеђе – данас/сутра”, истраживаће се богата историја организације „UNESCO World Heritage City of Regensburg”, а интервенције ове уметнице функционисаће по принципу привремених, in-situ доприноса и извештавања на јавним местима, пре свега у урбаним деловима града или обали Дунава.

„Као мултидисциплинарна уметница, ову резиденцију доживљавам као невероватну прилику за интеракцију са различитим локалним заједницама, као и за усавршавање. Главна тема мог истраживања је јавни простор, архитектура и културно наслеђе. У радном процесу, користим различите типове медија да бих представила свој концепт, осврћући се на значај културног наслеђа у данашње време. Занимају ме нове интерпретације урбаних пејзажа и архитектуре“, истиче Јелена Гајиновић.

Круну резиденције представљаће реализација интервенције на лицу места, која ће бити развијена током боравка уметнице, као и писана презентација која сажима читав стваралачки процес и само дело. Интервенције на лицу места, као и документован стваралачки процес Јелене Гајиновић биће објављен путем медија и представљен у музеју или галерији, а само уметничко дело послужиће као нацрт за израду ин-ситу инсталације у Регензбургу 2021. године.

Резиденцијални програм у овом немачком граду реализује Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, у сарадњи са организацијом „donumenta” из Регензбурга.

 

Стеван Брадић одабран за уметничку резиденцију у Печују

У оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“, у Печују ће овога пута боравити Стеван Брадић, доцент на Одсеку за компаративну књижевност Филозофског факултета у Новом Саду. Брадић ће у току месец дана писати и стварати на задате теме, у договору са организацијом-домаћином.

Стеван Брадић основне студије завршио је на Одсеку за компаративну књижевност Филозофског факултета у Новом Саду. Дипломе мастера стекао је на универзитетима у Новом Саду и Стокхолму. Докторирао је на Одсеку за компаративну књижевност у Новом Саду. Пише поезију, есеје, приказе и критику, као и преводе са енглеског. Објавио је збирке песама „У котларници” и „На земљи” као и студије „Симулација и гастрономија” и „Немогући завичај”. Уредник је портала за књижевност, филозофију и друштвену теорију „Ризом”, видео платформе „Мрачна комора”, и члан је уређивачког одбора часописа „Златна греда”.

Овај резиденцијални програм реализује Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, у сарадњи са организацијом „Verartis” из Печуја.

Циљ програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) који се реализује у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ јесте интернационализација локалне уметничке сцене и едукација и умрежавање локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм подржавају се новосадски уметници у реализацији одлазећих резиденција, али се и страним уметницима омогућава да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

 

Фото: Владимир Величковић; Бојан Јовић/Фондација „Станислав Винавер”

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.