Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/09/2022
Почела највећа уметничка смотра у овом делу Европе
02/09/2022

Пети Калеидоскоп културе, најбољи европски тренд бренд у области културе, синоћ је покренуо погоне креативних индустрија на готово 30 локација у новосадском Дистрикту, што је означило почетак до сада најзначајнијег издања тог легатског пројекта Европске престонице културе.

Кроз преплитање пет врста уметности – визуелну, извођачку, примењену, архитектуру и књижевност, у некадашњим просторима индустријског наслеђа, а данас центру савременог стваралаштва, четвородневно отварање је својеврстан Калеидоскоп у малом, што је тек увод у пет недеља које ће окупити готово 1000 светских, европских и домаћих уметника и уметница.

С обзиром на веома захтевну продукцију преко сто догађаја колико ће бити одржано током отварања Калеидоскопа културе, а због неповољних временских услова, два концерта су померена: Борис Ковач наступиће 4. септембра на Музичкој сцени 1 у 22 сата, а београдски бенд VROOOM 3. септембра у 23.30 часова на Музичкој сцени 2. Сви преостали програми, музички, театарски, филмски, конференцијски, као и преко 20 изложби и инсталација, одржаће се како је и планирано. Додатне информације у вези са измењеном сатницом погледајте овде, а детаљан програм отварања са мапом овде.

Изложбама новомедијских српских уметника и уметница попут Владимира Лалића, најбољих фотографа и фотографкиња из 36 светских земаља, стручњака и стручњакиња из области сценског дизајна, новосадских и француских сликара и сликарки, спојем уметности и видео игара, Дистрикт је претворен у иновативни и несвакидашњи музеј најразличитијих облика визуелне уметности. Публика ће изложбе и инсталације имати прилике да погледа све до 4. септембра, а неке и дуже, до 9. септембра.

Већ данас у Дистрикту очекују нас концерти америчког бенда Hercules and Love Affair и финског састава Apocalyptica на Музичкој сцени 1 и наступи Dragon’s Fuel, ди-џеј Траумер и ди-џеј Закири на Музичкој сцени 2 где ће се одржати и Музичко-плесни перформанс „Mirrors“. У суботу, на Музичкој сцени 1 наступиће бенд из Хрватске Pocket Palma и енглески бенд Republica, док ће поред њих на Музичкој сцени 2 наступити бенд VROОOM, Short Reports, Tidal Pull, ансамбл Brainstorm & Dance и бенд Реци цимет. Последњег дана отварања овогодишњег Калеидоскопа културе концерте ће одржати Борис Ковач и LP Duo на Музичкој сцени 1 и ди-џеј Killo Killo, ди-џеј Вукашин Војводић, Prisoners of surprise и Fusion Masters на Музичкој сцени 2. У објекту Производња (бивши Квотер) биће одржани музички програми под називом Схоwцасе у оквиру којих ће у петак наступити Yugo bleja (warm up), Nataleé, Manivi, Ретроспектива и А.Н.Д.Р. и SevdahBABY, а у суботу ће наступити Јана Вуковић, Ива Лоренс, Ата, Galatheia и Там.

У наредна три дана отварања Калеидоскопа културе, заинтересовани за извођачке уметности на Театарској сцени 2 могу погледати три представе – загребачку представу „Парте Парте” у петак, представу „Метрономија” у суботу и представу „Ла Ла Ла” Националног балета Северне Македоније у недељу.

Љубитељи филма ће и у наредна три дана уживати у новим и старим ремастеризованим филмовима. У петак ће бити приказан филм „Комедија на три спрата” код Чешког магацина, као и филмови „Хероји” и „Хероји радничке класе” код студентског дома Живојин Ћулум. Трећег дана отварања, код Чешког магацина биће приказан филм „Ала је леп овај свет” с Анђелком Прпић у главној улози, док ће код студентског дома Живојин Ћулум публика моћи да погледа филм „Мрак” и „Џем од кавијара“. Последњег дана отварања, филм „Лето када сам научила да летим” биће приказан код Чешког магацина.

Улаз на све програме је слободан, осим на наступ шведског дуа Carbon Based Lifeforms. За њихов музичко-визуелни спектакл карте ће се наплаћивати 500 динара на улазу.

Саобраћај ће до 6. септембра бити затворен на делу Булевара деспота Стефана, између Моста слободе и Дистрикта, као и у улици између студентског дома Живојин Ћулум и Дистрикта. Забрана паркирања важиће у зони Дистрикта – око кошаркашког терена.

Након отварања долази недеља посвећена архитектури. Калеидоскоп културе траје до 7. октобра.

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Владимир Величковић, Јована Семиз

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.