Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

02/09/2022
Počela najveća umetnička smotra u ovom delu Evrope
02/09/2022

Peti Kaleidoskop kulture, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, sinoć je pokrenuo pogone kreativnih industrija na gotovo 30 lokacija u novosadskom Distriktu, što je označilo početak do sada najznačajnijeg izdanja tog legatskog projekta Evropske prestonice kulture.

Kroz preplitanje pet vrsta umetnosti – vizuelnu, izvođačku, primenjenu, arhitekturu i književnost, u nekadašnjim prostorima industrijskog nasleđa, a danas centru savremenog stvaralaštva, četvorodnevno otvaranje je svojevrstan Kaleidoskop u malom, što je tek uvod u pet nedelja koje će okupiti gotovo 1000 svetskih, evropskih i domaćih umetnika i umetnica.

S obzirom na veoma zahtevnu produkciju preko sto događaja koliko će biti održano tokom otvaranja Kaleidoskopa kulture, a zbog nepovoljnih vremenskih uslova, dva koncerta su pomerena: Boris Kovač nastupiće 4. septembra na Muzičkoj sceni 1 u 22 sata, a beogradski bend VROOOM 3. septembra u 23.30 časova na Muzičkoj sceni 2. Svi preostali programi, muzičkiteatarskifilmski, konferencijski, kao i preko 20 izložbi i instalacija, održaće se kako je i planirano. Dodatne informacije u vezi sa izmenjenom satnicom pogledajte ovde, a detaljan program otvaranja sa mapom ovde.

Izložbama novomedijskih srpskih umetnika i umetnica poput Vladimira Lalića, najboljih fotografa i fotografkinja iz 36 svetskih zemalja, stručnjaka i stručnjakinja iz oblasti scenskog dizajna, novosadskih i francuskih slikara i slikarki, spojem umetnosti i video igara, Distrikt je pretvoren u inovativni i nesvakidašnji muzej najrazličitijih oblika vizuelne umetnosti. Publika će izložbe i instalacije imati prilike da pogleda sve do 4. septembra, a neke i duže, do 9. septembra.

Već danas u Distriktu očekuju nas koncerti američkog benda Hercules and Love Affair i finskog sastava Apocalyptica na Muzičkoj sceni 1 i nastupi Dragon’s Fuel, di-džej Traumer i di-džej Zakiri na Muzičkoj sceni 2 gde će se održati i Muzičko-plesni performans „Mirrors”. U subotu, na Muzičkoj sceni 1 nastupiće bend iz Hrvatske Pocket Palma i engleski bend Republica, dok će pored njih na Muzičkoj sceni 2 nastupiti bend VROOOM, Short Reports, Tidal Pull, ansambl Brainstorm & Dance i bend Reci cimet. Poslednjeg dana otvaranja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture koncerte će održati Boris Kovač i LP Duo na Muzičkoj sceni 1 i di-džej Killo Killo, di-džej Vukašin Vojvodić, Prisoners of Surprise i Fusion Masters na Muzičkoj sceni 2. U objektu Proizvodnja (bivši Kvoter) biće održani muzički programi pod nazivom Showcase u okviru kojih će u petak nastupiti Yugo bleja (warm up), Nataleé, Manivi, Retrospektiva i A.N.D.R. i SevdahBABY, a u subotu će nastupiti Jana Vuković, Iva Lorens, Ata, Galatheia i Tam.

U naredna tri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture, zainteresovani za izvođačke umetnosti na Teatarskoj sceni 2 mogu pogledati tri predstave – zagrebačku predstavu „Parte Parte” u petak, predstavu „Metronomija” u subotu i predstavu „La La La” Nacionalnog baleta Severne Makedonije u nedelju.

Ljubitelji filma će i u naredna tri dana uživati u novim i starim remasterizovanim filmovima. U petak će biti prikazan film „Komedija na tri sprata” kod Češkog magacina, kao i filmovi „Heroji” i „Heroji radničke klase” kod studentskog doma Živojin Ćulum. Trećeg dana otvaranja, kod Češkog magacina biće prikazan film „Ala je lep ovaj svet” s Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi, dok će kod studentskog doma Živojin Ćulum publika moći da pogleda film „Mrak” i „Džem od kavijara“. Poslednjeg dana otvaranja, film „Leto kada sam naučila da letim” biće prikazan kod Češkog magacina.

Ulaz na sve programe je slobodan, osim na nastup švedskog dua Carbon Based Lifeforms. Za njihov muzičko-vizuelni spektakl karte će se naplaćivati 500 dinara na ulazu.

Saobraćaj će do 6. septembra biti zatvoren na delu Bulevara despota Stefana, između Mosta slobode i Distrikta, kao i u ulici između studentskog doma Živojin Ćulum i Distrikta. Zabrana parkiranja važiće u zoni Distrikta – oko košarkaškog terena.

Nakon otvaranja dolazi nedelja posvećena arhitekturi. Kaleidoskop kulture traje do 7. oktobra.

Partneri Kaleidoskopa kulture su Erste banka, IDEADDOR osiguranje, A1 Srbija i Heineken Srbija.

Foto: Vladimir Veličković, Jovana Semiz

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.