Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/11/2016
Почела реконструкција дворца у Беочину
25/11/2016

Саставни део апликације Новог Сада приликом конкурисања за Европску престоницу културе 2021. године био је и сегмент под називом „Зона 021“.

 

„Зона 021“ је аутентична просторна целина у којој живи више од 400.000 људи различитих културних навика. Урбано језгро Новог Сада окружује 15 приградских насеља, а уз општине Сремски Карловци, Ириг и Беочин које леже на левој обали Дунава, повезано је са Фрушком Гором као јединственом географском, историјском и духовном целином. Та целина обухваћена је телефонским позивним бројем 021, па отуд и назив „Зона 021“. Тај препознатљив број одавно је општеприхваћени део идентитета града и околине, баш као што се и фактички и симболички уклопио у кампању „НС ЕПК 2021“. Намера је да се економски и културно покрену и околна подручја, што је потврђено потписивањем споразума са суседним општинама.

Беочин, као место са око 8.000 становника различитог националног састава, део је културне трансформације која се жели постићи Флегшип пројектом МОБА, чија је основна идеја да свој потенцијал стави у службу економског и културног развоја кроз мобилисање локалне самоуправе, културних институција, приватног сектора и невладиних организација.

У оквиру МОБА-е биће реализован четворогодишњи пројекат „Култура у служби развоја интеркултуралности и економског оснаживања локалне заједнице“ који ће бити спроведен кроз ликовне колоније и креативни приступ у мењању екстеријера овог сивог градића у његовој пост-индустријској фази. Подстицањем активног учешћа грађана у акцијама обнове јавних простора, жеља нам је да помогнемо изградњи новог имиџа варошице као туристичког и културног центра у оквиру „Фрушкогорске руте“.

Један од најпрепознатљивијих објеката у Беочину свакако је дворац некадашње имућне немачке породице Шпицер, подигнут 1898. године. Дворац је саограђен по аутентичним идејама, комбиновањем елемената романике, готике, ренесансе и барока и све то уоквирено мађарском сецесијом. Занимљиво је истаћи да је дворац породице Шпицер, некада један од најлепших у овом делу Европе, направио архитекта Имре Штајндл, познат по томе што је његово дело зграда Парламента Мађарске у Будимпешти које је и данас међу најпознатијим туристичким и културним, наравно и административним симболима Мађарске.

stari-dvorac

На жалост, на очиглед свих, дворац породице Шпицер у Беочину пропадао је претходних деценија. Ових дана почела је његова реконструкција, а како најављују стручњаци из Завода за заштиту споменика, започети су интерветни захвати који ће само зауставити даље пропадање, али то је тек почетак радова на дворцу.

dvorac-kolaz-1

До 2021. године се очекује потпуна реконструкција дворца породице Шпицер када ће ово здање постати место које ће „у пуном сјају“ привлачити пажњу оних који буду у посети Беочину.

dvorac-kolaz-2

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.