Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

18/05/2022
Почела је продаја улазница за један од највећих догађаја класичне музике у 2022. години
18/05/2022

Девет симфонија, четири града, две филхармоније, један дан и једна Европска престоница културе.

Јединствени догађај у свету класичне музике, један од највећих у 2022. години, „Бетовен маратон”, подразумева непоновљиво извођење свих девет Бетовенових симфонија у једном дану, 26. јуна, и то наизменично у изведбама више од 200 извођача и извођачица Београдске и Дортмундске филхармоније, под управом њиховог шефа-диригента и аутора целог пројекта, Габријела Фелца, уз Словачки филхармонијски хор из Братиславе и четворо солиста и солисткиња из Холандије, Аустрије и САД-а.

Београдска и Дортмундска филхармонија наизменично ће изводити осам симфонија, од јутарњих до вечерњих сати, са више пауза, у првој Градској концертној дворани у историји Новог Сада:

10 часова – Симфонија бр. 1 и Симфонија бр. 2, Дортмундска филхармонија

12.30 часова – Симфонија бр. 3 и Симфонија бр. 4, Београдска филхармонија

15 часова – Симфонија бр. 5 и Симфонија бр. 6, Дортмундска филхармонија

17.30 часова – Симфонија бр. 7 и Симфонија бр. 8, Београдска филхармонија

„Бетовен маратон” ће кулминирати извођењем чувене Девете симфоније и „Оде радости”, у част Европе и европских тековина, које ће бити реализовано као велики концерт на отвореном, на Петроварадинској тврђави, 26. јуна у 20.22 сати.

Улаз на концерт на отвореном је слободан, док се улазнице за концерте у Градској концертној дворани продају, за сваки од четири концерта посебно, и доступне су у целокупној продајној мрежи Gigs Tix као и на њиховом сајту.

Цена карте за један концерт је 1700 динара, а поводом Светског дана музике поклањамо 50% попуста на улазнице за 1. и 2. концерт. Карте са попустом можете купити само у Gigs Tix продајном објекту у Париском магазину.

Бетовенова музика, а посебно Девета симфонија са Шилеровим стиховима „Оде радости”, представља идеал уједињености човечанства. Истовремено, као химна Европе, повезује народе Старог континента као један од најпознатијих примера европске музичке баштине. Сама Бетовенова музика представља концепт мира, али и заједништва, јер je једно симфонијско инструментално дело добило „појачање” у виду гласова — солистичких и хорских.

„Бетовен маратон” је део програмског лука Тврђава мира, једног од осам програмских лукова Европске престонице културе 2022. године, који промовише културу мира и критички промишља о узроцима и последицама ратних сукоба.

Фото: Марко Ђоковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.