Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/09/2023
Пренос церемоније свечаног отварања на Корзу на РТС 2 и РТВ 1
07/09/2023

Шести Калеидоскоп културе биће отворен вечерас, на Корзу, када ће наступити један од најпопуларнијих пијаниста, Петер Бенце уз Војвођански симфонијски оркестар, под диригентском палицом Србољуба Динића.

Концерт почиње у 20.30 часова, а директан пренос церемоније свечаног отварања биће на другом програму Радио телевизије Србије и првом програму Радио телевизије Војводине.

„Музика треба да буде доступна, а не ограничена. То је као претварање града у велику позорницу. Такође, верујем у надолазећу ренесансу симфонијске музике, а који је бољи начин од тога да поделите њену чаролију са људима?“ рекао је Петер Бенце.

Петер Бенце је светска клавирска сензација, композитор и музички продуцент који је освојио интернет својим јединственим клавирским аранжманима, сакупивши више од 1.2 милијарде видео прегледа и милионску базу обожавалаца током само пет година. Пијаниста који свира на граници људских могућности и рекордер у најбржем свирању на клавиру, за 60 секунди је успео да 765 пута притисне клавирске дирке и тако обори Гинисов рекорд пре 11 година. Од тада нико није успео то да уради брже од њега.

Постигао је невероватан успех својим храбрим и експресивним стилом свирања, који је срушио границе између класичне и популарне музике. Често га називају музичаром који не само што револуционарно свира клавир, већ утиче и на нове генерације пијаниста.

Број седећих места на Корзу је ограничен.

Премијера мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе“

Након свечане церемоније, отварање Калеидоскопа културе се наставља још три дана у Дистрикту, од 8. до 10. септембра, представљајући увод у пет недеља и својеврсни Калеидоскоп културе у малом, кроз мултимедијални догађај „Нераскидиве везе“.

Програм почиње у 20.30 часова, на бочном улазу у Дистрикт, од стране студентских домова, што ће бити једини могући улаз у Дистрикт, све до 22 часа, док не почне музички програм, када ће и сви остали улази бити отворени.

Овај мултимедијални догађај обухватиће једну представу, три изложбе, шест пројекција и анимација, седам инсталација, три позоришта, две средње школе, два факултета, глумце, плесаче, каскадере, сликаре и друге уметнике и уметнице, илуструјући последњих сто година Дистрикта, кроз осврт на најзначаније друштвене и уметничке догађаје 20. и 21. века.

Три дана отварања у Дистрикту обухватиће и 13 концерата, а стижу Ива Лоренс, Кени није мртав, Зои, Nataleé, Тијана и Runy, Мерина Грис, Verboten Berlin, Владимир Аћић, Дејан Милићевић, Лира Вега, Елизабете Балчус, Срђан Жикић и Милана Никић.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Партнер мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе“ је Неопланта.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.